Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solenergi lyser upp ny utställning

Med hjälp av solenergi kommer det att lysa och ljuda i stugan vid Sonfjället. Utställningen har fått en rejäl översyn och det mesta är nytt.

Annons

Som en del i firandet av nationalparkens 100-åriga historia kommer en ny utställning om Sonfjällets Nationalpark att invigas 4 juli. Utställningen inryms i den lilla informationsstugan på Nyvallens fäbod vid foten av Sonfjällets.

organiserat kaos i stugan. Lugnast hade möjligen den mäktiga kungsörn som hängde i taket då den slapp vara i vägen för sladdar, verktyg och andra mer eller mindre elektroniska prylar. Trots att det inte finns elledningar dragna till Nyvallen så ska det bli både ljus och ljud i stugan. Alla effekter snillrikt styrt av en dator. Rubbet går på 12 volt.

– Vi producerar en helt ny utställning där vi skapar ljud- och ljusmiljöer med hjälp av 12 voltutrustning som får sin strömförsörjning från solpaneler. De tekniska installationerna för ljud och ljus, med solen som energikälla är unikt och exempel på miljötänkande i utställningssammanhang. Det är samtidigt ett nytänkande när det gäller utställningar i miljöer där det saknas traditionell elförsörjning, säger Mats Ericson, Valbo, som tillsammans med frun Karin till stora delar utformat utställningen.

björnen, som har funnits på plats i flera år, får sällskap av en björn utanför stugan. Det blir en björn i form av en tredimensionell, ”klappvänlig” relief, i naturlig storlek, tillverkad i trä. En kungsörn, lavskrikor och kungsfåglar, alla i naturlig storlek och tillverkade i naturmaterial finns tillsammans med många andra intressanta utställningsdetaljer. Många av sakerna är tillverkade av Danne Lööf från Lit.

– Just nu är det lite körigt, men vi är garanterat klar till invigningen, säger Danne och sätter svetsen i ett gammalt kokkärl som ska monteras på väggen.

Miq och Anton Bohlin, Frösön och Trollhättan, ser till att ljud och ljud funkar som det ska via datorstyrning.

– Allt slås på automatiskt så fort folk kommer in i stugan. Besökarna kan sedan via pekskärmen få information om nationalparken.