Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solidarisk politik behövs

Ekonomisk politik kan utföras på olika sätt, endera genom en nationell politik som är frikopplad från ansvar för regioner och kommuner, eller en politik som vågar omfördela solidariskt till dem som har behov.

En solidarisk grundsyn är inte är främmande för att kritisera skattesänkningar för miljardbelopp som görs samtidigt som vården, skolan och omsorgen i särskilt glest befolkade områden har uppenbara problem.

Man kan välja att påstå att politiker som kräver rättvisare regeringspolitik för att klara välfärden skyller ifrån sig på regeringen, eller så inser man att allt hänger ihop och att även den nationella nivån behöver ge mer till dem som behöver, inte miljarder till redan rika delar av landet.

Redan i årets regeringsbudget skulle ett socialdemokratiskt förslag ha gett många miljoner extra till vårt landsting för vård.

Den nationella nivån måste inse att sjukvården behöver mer pengar för nya dyra läkemedel och nya behandlingsmetoder – en positiv utveckling, men som också ökar risken för underskott i många landstingsbudgetar.

De landsting som i dag går med minus, har inte lagt pengarna i ett stort svart hål – de har gått till dyrare vård!

Vilka är de regionala möjligheterna vid sidan av en ständigt pågående översyn av effektivitet och arbetssätt inom vården, omsorgen och skolan?

Länet behöver goda förutsättningar för arbete och företagande, där den regionala politiska nivån måste göra allt för att underlätta en sådan utveckling.

Tillsammans med nationella beslut om förenklat företagande, bättre och enklare processer vid etableringar, stöd till utveckling av goda företagsidéer, minskad kostnad för sjuklön för företagen, kan politiken göra ännu mer.

Utvidgat företagande och fler jobb skapar skatteintäkter som tillsammans med en nationell politik kan trygga välfärdens områden i hela länet.

Ett län som också skapar bra villkor för kulturellt utövade, bra fritid och trygga boendemiljöer kan också bli ett vinnarlän.

Vid sidan av detta måste också andra förutsättningar ges, så som bättre infrastruktur, där tilldelningen av medel för insatser på våra vägar och järnvägar måste öka.

Ett län som ska klara besöksnäring, tunga transporter för skogsnäringen och den tillverkande industrin, men också trygga resor för oss invånare, måste vara på tå för att kämpa för en rättvisare tilldelning.

Slaget om bättre bredband och IT-infrastruktur är inte vunnet, men en enormt viktig fråga för ett bättre företagsklimat och en bra boendemiljö som vi måste satsa mycket politiskt arbete på.

Jämtlands län kan bidra till hela landets utveckling, men då måste också våra förutsättningar vara sådana att näringslivet vågar etablera sig i länet, att människor vill flytta hit och att välfärdens områden lyckas finansiera sin verksamhet och erbjuda bra arbetsmiljöer.

En socialdemokratisk politik med solidariteten som förtecken har allt att ge för länets och den nya regionens framtid.

Jämtlands län vill och kan!

Robert Uitto (S)