Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solidarisk politik krävs för regional utveckling

Samspelet mellan den lokala/regionala nivån och den nationella är oerhört väsentlig för att vår gemensamma välfärd i form av sjukvård, utbildning och omsorg ska utvecklas även i vår glest befolkade region.

Det är därför en grundförutsättning att det förs en solidarisk politik på alla nivåer som helt enkelt utgår ifrån att reell rättvisa är när den som behöver mer, också får mer.

I en socialdemokratisk politik handlar det då om att regeringen via skatteutjämningssystem och statsbidrag fördelar rättvist, så att regioner och landsting med få invånare, många äldre och högre arbetslöshet också får mer än starka regioner.

Ett exempel är den socialdemokratiska budgetmotionen som ger vår sjukvård flera miljoner extra, i stället för regeringens förslag som ger 1 miljard extra till redan starka områden i landet.

Den solidariska politiken bygger på rättvis fördelning i stället för enorma skattesänkningar, så att även små kommuner kan klara äldreomsorg och skola.

Med detta som en rättvis grund måste vi sedan på lokalt och regionalt plan föra en bra politik för utveckling. Fler i arbete, fler invånare och ett utvecklat näringsliv ger oss lokala och regionala skatteintäkter som sedan enligt samma solidaritetspolitik kan fördelas till människor och verksamheter som tydligt behöver mer stöd.

Region Jämtland-Härjedalen ska helt enkelt vara en attraktiv region att bo i, flytta till och driva företag i – fylld av mångfald.

Det är också därför som vi arbetar hårt för förbättrade förutsättningar där det handlar om att kämpa för bättre täckning på mobiltelefoni, bättre utbyggnad av bredband, rättvisare fördelning av medel till vägar och annan infrastruktur. Allt för att våra viktiga näringar ska kunna bedrivas i hela länet.

Vi får aldrig glömma att vårt näringsliv i form av besöksnäring, skogsnäring och exempelvis tillverkande industri tillför både oss och nationen betydande skatteintäkter.

Av den anledningen jobbar vi Socialdemokrater nu med förbättringar på samtliga dessa områden och utformar dessutom de kommande EU-fonderna för att de ska kunna stötta utveckling för nytt företagande och nya satsningar.

Idéer och innovationer ska enkelt kunna bli till produkter, företagande och arbetstillfällen genom bra stöd i vår region. Det samma gäller människors behov av utbildning, fortbildning eller omskolning – ingen idé ska anses omöjlig och inget företag ska sakna möjlighet till rätt utbildad personal.

Jag är övertygad om att våra fantastiska företagare skulle kunna göra ännu mer om vi samarbetade kring förbättrade grundförutsättningar för företagande också i glesbygd.

Rätt satsade pengar på bred regional utveckling i övrigt skapar också bättre förutsättningar för attraktion, intresse för inflyttning och bättre hälsa hos alla.

Att våga satsa delar av skattepengarna på kultur, utbildning, miljö, infrastruktur och folkhälsa bidrar givetvis till att sätta regionen på kartan.

Välfärden har allt att vinna på den solidariteten genom bättre förutsättningar för utveckling och därmed ökade skatteintäkter att fördela.

Robert Uitto (S) regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel