Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som att räcka fingret åt hela spektaklet

Jämtland. Vi har ett resultat.

När klockan tickade ned till SVT:s vallokalsundersökning klockan 20.00 i går lät valvakan mer och mer som finalen på Melodifestivalen. Associationerna gick direkt till att Sverigedemokraternas framgång är som när en Björn Ranelid går hela vägen till final.

Som en proteströst på en låt för att visa att man vill räcka fingret åt hela spektaklet.

Är det därför Sverigedemokraterna gjorde ett sådant sensationellt valresultat?

För det gjorde de. Också i länet.

I norra Sverige och i Jämtlands län har främlingsfientliga missnöjesyttringar inte haft mycket att hämta förr. För fyra år sedan skramlade SD ihop 3,81 procent.

Den här gången blev det sensationella 11 procent. Inte fullt lika stort stöd som när hela Sverige räknas in med andra ord, men tillräckligt mycket för att hota Centern under stor del av kvällen. Det blev en rysare när det stod och vägde mellan de två.

Skulle C få lämna ifrån sig sitt riksdagsmandat till SD? Skulle Per Åsling (C) få lämna ifrån sig riksdagsplatsen till Peter Johansson som kandiderade till Östersunds kommun också?

Per Åsling som blev 2006 års stora vinnare, som inför årets val hade satsat stort på egen kampanj, uttryckte under valnatten att det var spelets regler. Han kunde komma att åka ut.

SD såg ut att få 30 nya riksdagsledamöter. En av dem kunde alltså komma att komma från Jämtlands län.

Men när slutresultatet i går kväll kom stod det nästan klart - en hårsmån skiljer just nu. 0,4 procentenheter till C:s fördel. 305 röster! Det är inte säkert att det är det slutgiltiga resultatet. Poströster räknas senare.

Om länsborna var mer representativa i Sverige skulle sossarna ha gjort ett kanonval, långt över de resultat som ända sedan Mona Sahlins tid betraktas som katastrofala. Här samlar partiet tio procentenheter mer än landet som helhet. Så har det sett ut de senaste valen. I år stod partiet mer eller mindre stilla.

Övriga backade alltså. Det var inga muntra valvakor hos något parti.

Om Socialdemokraterna står starka i de jämtländska väljarnas riksdagsval var det desto större skräll som inträffade under kvällen i Bräcke. Från att ha haft egen majoritet i 2010 års val med 53 procent, backade S med 16 procentenheter.

Ett tag under kvällen såg det också ljust ut hemma hos My Svensk som hade samlat feminister från FI i Östersund. Men de vågade inte tro på att Gudrun Schyman skulle komma in i riskdagen. Politikern som när hon ledde Vänsterpartiet trots allt hade fler riksdagsväljare från Jämtlands län än vad Jimmie Åkesson förmådde samla i årets val.

Men det gick inte hela vägen. Fi fick 2,3 procent från länet.

Jo, vi har ett resultat. Men förvirringen som lade sig över festen visar att inget är klart. Hur ska Sverige styras är inte klart. Bara att Fredrik Reinfeldt inte kommer att vara med längre.