Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som en uppskattad käftsmäll

En minut innan Gretzky går upp på scen är Cirkustältet oroväckande tomt. Recensenter och fotografer står och hänger längs tältduken och tummar på sina redskap.

Men så går grabbarna upp. Punktliga och för att riva av sin första festivalspelning. De första tonerna skramlar ut i högtalarna och jag känner mig som hemma. Det är en försiktig start som ändå lockar in fler nyfikna i tältet. Likheterna med Arctic Monkeys och The Strokes är tydliga. Men mer som en uppskattad käftsmäll i den begynnande jämtländska natten. Yran har börjat – och det med ett besked om en vass musikåterväxt i staden.

Efter första låten är tältet skapligt uppfyllt med nyfika lyssnare för att ta del av det nya östersundsundret som det snackats så mycket om. Trots Cirkus storlek ger spelningen känslan av att vi står i Gretzkys egen replokal. Killarna är avslappnade och ser ut som om de inte har gjort annat än att spela sina egna låtar framför en trogen skara fans. Samspelet mellan dem är bra, men skulle kunna slipas till ännu bättre för att få fram alla fyra medlemmarna.

Barfotasångaren och gitarristen Gabriel Röhdin har en säker röst och framtoning. Jag kan inte låta bli att tänka mig honom som en ung Howlin' Pelle Almqvist från The Hives. Sången backas upp exemplariskt av gitarristen Johan Hedström som samtidigt spelar så att fingrarna ångar. Spelglädjen smittar av sig och ett leende sprider sig i mitt ansikte.

En ny EP har nyligen släppts och låtarna från skivan flyter som ett rinnande vatten. Men det är den sista och äldre låten, "Rock paper scissors", som får det att rycka i knäna och där talangerna i bandet kommer till sin fulla rätt.

De kliver av hemmascenen och lämnar oss med en känsla om att vi har bevittnat något som är början till något stort.

• Cirkus

• 20.00

Betyg: 3/5

Här hittar du alla recensioner från Storsjöyran 2014