Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som ett race mot Mount Everest

Annons

det enklaste. Efter ett par dygn på Centerstämman går det konstatera att 521 ombud är i mesta laget. Så många centerpolitiker har aldrig förr mötts samtidigt. I Örebro blev det verklighet eftersom stämman 2007 tyckte att gräsrotsinflytandet borde öka.

kan ingen längre klaga på demokratin. Den tillgodoses, men har samtidigt utökats av en viss överbyråkrati. Det blir för många inlägg. För många ändrade att-satser och för många som går upp och talar för sin sak, fastän grannen gjort samma sak en halvtimme innan.

blev det natt innan sista klubbslag. Votering med rösträkning 01.15 är ingen höjdare. Slutkörda ombud, ett trött presidium och åhörare som hinner ledsna många gånger om innan omröstning – timmar efter förste talare.

Partistämman är ambitiös, faktaspäckad och i vissa stycken nydanande. Tyvärr känns den ändå ibland som ett race mot Mount Evererst. Stämman spänner över samhällets fulla spektra. Det blir för segt, inte minst tillsammans med 521 debatthungriga ombud. Partiet kan ha greppat en alltför stor tugga.

Risken för bumerangeffekt är uppenbar. När detta skrivs pågår nämligen debatten för fullt och klockan är 22 fredag kväll. Stämman ligger mer än två timmar efter sitt schema. Det blev nattiné igen.

Uthålligast vinner. Trötta gör sig icke besvär. Maratonloppet rullar vidare igen idag på morgonen. Hoppas det finns energi kvar för en EU-valrörelse vad det lider, men innan dess behövs nog lite vila.