Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarboken ska göra det roligt att läsa

På måndagen drog Sommarboken i gång med mingel på Östersunds bibliotek. Projektet ska inspirera barn och ungdomar att läsa på sommarlovet.

Sommarlovet har börjat och böckerna lagts åt sidan för lek och bad. Eller? Med projektet Sommarboken bill flera bibliotek i landet få barn att tycka att det är kul att läsa, även när de är lediga. Man får ett häfte där man kan fylla vad man läser under sommaren. Lämnar man in häftet när lovet är slut får man en bok. Förra året var ungefär 80 barn med och läste och delade med sig av boktips under sommaren.

– Vårt uppdrag är ju läsfrämjandet. Att visa att det kan vara lustfyllt att läsa på sommaren när man är ledig, det är inte bara något man gör i skolan, säger bibliotekarien Cecilia Pettersson.

I sommar kan man hämta Sommarbokshäften på flera bibliotek runt om i länet och i måndags invigdes det hela med mingel på Östersunds bibliotek. Ett trettiotal barn stod på kö när läshörnan öppnades klockan elva. Bland dem fanns syskonen Tashin Hasan, 10 och Tuba Hasan, 8. De ska båda låna med sig böcker hem inför sommaren.

– Det är spännande att läsa, man kan lära sig massor av nya saker, säger Tashin Hasan.

– Jag gillade böckerna om Bu och Bä när jag var liten, säger Tuba Hasan.

Just att barnen får dela med sig till varandra med boktips tror bibliotekarien Cecilia Petterson är ett effektivt sätt att få unga att läsa.

– När barnen tipsar varandra tar det lite mer, säger hon.

Cecilia Pettersson och kollegan Kerstin Ydrefors märker att sommaren är högsäsong för lite mer spännande böcker, eller "mysrys" som de kallar det. Biblioteksbesökaren Matilda Landgren, 11 håller med:

– På sommaren kan man läsa lite mer spännande genrer. Och lite läskigare, säger hon.

Sommarboken har funnits sedan 2012 och är ett nationellt initiativ från Kultur i Väst.