Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommaren sprakar av kreativitet

Svalkande och tänkvärd konst krävs för att locka in besökarna från bad och sol. Just nu bjuds det på båda varianterna i länet. Sommarkonsten bjuder på både svalka, global uppvärmning och meditation …

Först vill jag hylla en konstnär och konstskribent jag sett upp till under många år. Jämtlands län har förlorat en av sina största konstprofiler. Lars Nylund har avlidit 79 år gammal. Som konstnär, som konstskribent och som initiativtagare till många saker som varit till gagn för konstnärer och konstälskare i länet har Lars gjort så väldigt mycket. Han har varit aktiv in i det sista och han har ställt ut ända fram till sitt sista år. Hans kluriga blick bakom de svarta glasögonen, hans skägg och hans lågmälda men knivskarpa sätt har varit ett rent nöje att möta.

Och som konstnär har hans mycket speciella målningar berört mig och många andra. I en recension i april 2011 skrev jag bland annat På Härke konstcentrum kan man just nu möta ljuset/…/det där väldigt speciella ljuset som finns i Lars Nylunds oljemålningar. Ett ljus som är så starkt att många målningar har drag av altartavlor. Jag avslutade med Och det är extra kul att en konstnär som faktiskt är född 1934 känns så vital och spännande. Det speciella ljus som Lars Nylund spred kommer att finnas kvar länge.

För några dagar sedan satt jag på Reykjaviks flygplats och funderade på vart Longyearbyen ligger. Det gick flyg dit från Keflavik. Nu vet jag att det är residensorten på Svalbard. Just nu kan man hos Wikners i Persåsen möta fjorton nya akrylmålningar skapade av Ingrid Roth i samband med de sju resor hon gjort till just Svalbard. Det är målningar av ett annat och lite lugnare slag än de ofta mönsterspäckade, innehållsrika och perspektivförskjutna målningar Ingrid skämt bort oss med under åren. Här vilar färgerna i landskapet, husen står som tecken på civilisation mot den oändliga naturen och hennes färgstarka naivisim möter ödmjukt denna motivvärld

Resultatet är en serie känslofyllda målningar. Motiv som känns och motiv att vila i. I enskildheter är det lite ojämnt och det stämmer inte hela tiden. Men som helhet är det här en utställning väl värd att se och väl värd att fundera över hur detta nordliga landskap av hav och spetsiga berg påverkas av det som håller på att ske med vårt klot.

Passande kan man i ett närliggande rum möta utställningen Klokare klot. Leif Wikner har uppbådat allt sitt kunnande och all sin kärlek till materialet trä och funnit och förädlat dessa klot vars egentliga skapare är det han kallar naturens ofullkomlighet, att se skönheten i skönhetsfelen och hur träet påverkas av människans vårdslösa framfart.

Kloten av helt olika träslag roterar belysta ett varv per 60 sekunder. Det är en mycket meditativ och väldigt vacker utställning. Tillsammans med Ingrid Roths målningar från Svalbard blir det en kraftig markering. För en vecka sedan stod jag på en glaciär på södra Island. En glaciär som minskar med en otäck hastighet och som kommer att vara borta om ett antal årtionden om inte den globala uppvärmningen stannar upp. Det är lite av vad dessa två tänkvärda utställningar handlar om. Båda utställningarna finns kvar i Persåsen till 31 augusti.

Galleri Johansgården i Hoverberg hade vernissage i lördags. Det är Judit Ellinor Ek som visar sin utställning döpt till SoulArt. Ellinor visar sina Mandala-målningar. Dessa mönstermålningar som skapas världen över är meditativa och kan variera mellan att vara nästan överlastade till att vara mer minimalistiska.

Med hjälp av passare, linjal fritt måleri fylls dukarna och papperen med olika mönster och former. Det mesta är målat i tempera, akryl eller färgpennor men hon har även använt akvarell och torrpastell. Totalt är det 22 målningar som visas. Jag tycker bäst om de som innehåller fler moment av det fria skapandet och där geometrin inte får styra allt. De målningar som visas i det svarta rummet på galleriet framträder extra kraftfullt.

Mandala är ett speciellt sätt att uttrycka sig på. Tillkomsten beskrivs ofta som en meditativ process. Men att sätta sig och sjunka in i en Mandala-målning är också något som skänker lugn.

Utställningen finns kvar i två veckor.

På Jällen vid Byhuset på Rödön var det vernissage i söndags för en utställning med verk av Anna Erlandsson, Ida Bratt och Maya Westlund.

När man träder in i den stora salen slås man direkt av Anna Erlandsson två stora installationer med video. Dels segelkajaken där en film visas på seglet och dels den skidande bruden med det långa släpet där en video visas med skidåkning i brudklänning. Två av de enskilt häftigaste konstverk som skapats i det här länet. Båda borde genast köpas in till Jamtli och sparas i de offentliga samlingarna. För det här är så unikt och gripande och vemodigt vackert att det går utanpå det mesta. Extra vackert är det just där på Jällen.

Men utställningen i övrigt är också sevärd. Ida Bratts sparsmakade teckningar och grafik där streck får skapa allt från siluetter till mönsterspel lever ett slags eget liv i all sin minimalism. Maya Westlunds lite mystiska installation ”Jag vill bara vara med dig” med en rad små skulpturer med figurer som ögat kan välja att ge olika innehåll.

Ändå går det inte att komma ifrån Anna Erlandssons två installationer och på scenen är tre färgstarka oljemålningar uppställda. Underliga djur och figurer inramade av tyll där den som döpts till ”Megabites” också har fått undertitel ”Hommage till Suarez”.

Denna omtumlande utställning på Jällen finns kvar till 26 juli.

Ute i sommarlänet pågår det just nu mer utställningar än någonsin. I bygdegårdar, i skolor och i olika lokaler visas konst länet över. Under några få veckor blomstrar verkligen konsten starkare än någonsin länet runt. Det är kul, så passa på och besöka er lokala utställning.

På Island fick hela konstlivet en riktig skjuts av den enorma ekonomiska krisen 2008. Efter krisen har fler än någonsin börjat ägna sig åt konstnärligt skapande. Att ekonomisk kris sätter fart på kreativiteten är kanske inte så konstigt. Men det är också ett tecken på hur viktig kulturen är och hur kulturen kan bidra till ett bättre liv när ekonomin totalt har havererat. Det kan vara något att fundera på i dessa tider.

Själv drar jag mig nu tillbaka med det nya albumet från landets främsta folkrockare môra-Per som döpts till ”Stockholm-Oslo”. Detta typiskt värmländska band stöder sig ganska mycket på jämten Magnus Wikström som både är gitarrist och har producerat. Dessutom heter albumets finaste låt ”Som en sång av Kjell Höglund”, bara det …