Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommaren var ansträngd men under kontroll

Sommaren på Östersunds sjukhus var ansträngd men under kontroll. Inte så hemsk som Vårdförbundet gör gällande. Det anser landstingsledningen.

Vårdförbundet har gjort en egen rapport om situationen under sommaren och kommit fram till att bristen på sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor varit allvarlig i flera landsting, bland annat i Jämtlands län. "Sommaren har varit hemsk för våra medlemsgrupper. Fruktansvärd", sa Barbro Englesson, ordförande i Vårdförbundets lokalavdelning i länet, i en artikel i ÖP för en tid sedan.

Den bilden stämmer inte med landstingsledningens syn på situationen under den gångna sommaren. Det framgår av en text på landstingets hemsida.

"Utgångsläget för sommaren 2014 var sämre än tidigare men alla inblandade gjorde vad som var möjligt för att få verksamheten att fungera. Ledningen ser situationen under sommaren som ansträngd men under kontroll, och som betydligt bättre än sommaren 2013", står det på jll.se.

Landstingsledningen anser att tidig planering inför sommaren varit framgångsrik, liksom satsningen på vårdnära service och samarbetet med kommunerna. Åtgärderna ska förbättras ytterligare till nästa semesterperiod, här finns också arbetet med att rekrytera framför allt sjuksköterskor under hela året med som en viktig punkt.

Värmeböljan betecknas av landstingsledningen som det största problemet i somras. Eftersom det saknas luftkonditionering på stora delar av Östersunds sjukhus var det mycket varmt för patienter och personal och de fläktar som köptes in underlättade inte tillräckligt.