Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Sommaren var hemsk. Fruktansvärd

Bristen på sjuksköterskor har varit allvarlig på Östersunds sjukhus under sommaren. Det samma gäller specialistsjuksköterskor.

De här synpunkterna kommer fram i en sommarrapport som Vårdförbundet har gjort.

– Sommaren har varit hemsk för våra medlemsgrupper. Fruktansvärd, säger Barbro Englesson, ordförande för Vårdförbundets lokalavdelning i Jämtlands län.

Enligt Vårdförbundets utredning har Jämtlands läns landsting och ytterligare åtta landsting haft allvarlig brist på sjuksköterskor under sommarperioden. Bristen på specialistsjuksköterskor är lika allvarlig. Barbro Englesson berättar att det är många som avstått från ledighet, jobbat övertid, flyttat semester, jobbat dubbla pass och drabbats av ideliga schemaändringar.

På Östersunds sjukhus har problemet varit allra mest kännbart inom kirurgen, medicin och psykiatrin. Där har personalen jobbat under stark press den gångna sommaren.

– Våra medlemmar har vänt ut och in på sig själva för att det ska fungera. Det är nästan ingen som kan ta ut någon rast, det är till och med svårt att hinna gå på toaletten.

Sommaren 2013 kännetecknades av mycket hård arbetsbelastning, bland annat på grund av personalbrist, och därför ändrades strategin inför årets sommar. Planeringen påbörjades tidigare, erbjudandet om de så kallade sommarpaketen gick ut tidigare. Det innebär att den som flyttar ledigheten utanför semesterperioden får extra betalt eller extra ledighet. Dessutom har icke sjukvårdsutbildad personal anställts för att sköta vårdnära tjänster, som till exempel att ta hand om köket på avdelningarna, tvätta sängar och sköta transporter.

Allt detta har varit bra, anser Barbro Englesson. Men det räcker inte på långa vägar.

– Trots det här så fattas det så mycket folk i våra medlemsgrupper. Det var ett planerat krisläge i stället för att man fick "släcka bränder" dagligen som förra sommaren.

• Var ligger ansvaret för att det är så stor brist på framför allt sjuksköterskor?

– Jag skulle vilja säga att varje arbetsgivare och varje enskild organisation är ansvarig. Men det är ett strukturellt problem i hela landet.

Nu är semesterperioden över för den här gången, men Barbro Englesson anser att det råder "sommar" året runt i den bemärkelsen att många sjuksköterskor jobbar dubbelpass och får schemat ändrat med kort varsel.

– Jag hoppas att landstinget har en bra planering inför nästa sommar. För det är mycket som talar för att det blir sommar även nästa år.

För att komma till rätta med problemen på längre sikt anser Vårdförbundet att det måste ske förbättringar i villkor, arbetsmiljö och lön.