Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarjobbande ungdomar tvingas provjobba utan lön

Det blir allt vanligare att ungdomar erbjuds jobba gratis under de första dagarna på sommarjobbet. Det visade sig när LO hade sin årliga kampanj "Facket på sommarjobbet" förra veckan.

– Trenden är att det blir sämre villkor för undomgarna. Förhållanden är otrygga och vi märker att det blir svårare för de seriösa företagen att konkurrera med de som inte är lika seriösa, säger Ted Persson på LO-distriktet Mellersta Norrland.

Sämst är villkoren inom restaurangbranschen. 7 av 10 företag (jämfört med 9 av 10 för riksgenomsnittet) har kollektivavtal men det är inte alltid dessa följs.

– Det har blivit vanligare att ungdomgarna tvingas provjobba utan lön. Man kallar det för introdagar eller upplärningsdagar. Har företaget kollektivavtal är det inte tillåtet att göra så, säger Ted Persson.

Bäst är förhållandena för feriearbete inom kommunen.

– Där märker vi att det praktiska med anställningsvillkor, raster, antal arbetade timmar och så vidare fungerar bra, säger Ted Persson.

Det var under förra veckan som LO åkte ut för att träffa sommarjobbande ungdomar. Syftet var att berätta om rättigheter och skyldigheter i arbetslivet. Något som var mycket uppskattat.

– Vi har fått många frågor och de vanligaste handlar om rätten till rast, hur många timmar man får jobba och hur mycket man kan begära i lön. Det har också visat sig att få ungdomar vet om att man faktiskt behöver ett anställningsbevis, säger Ted Persson.

Det blir också vanligare med behovsanställningar. Det vill säga att den anställde inte är garanterad jobb utan blir inringd eller får ett sms när det finns jobb.

– Det är förstås upp till arbetsgivarna själva hur man använder sina vikarier men det viktigaste är att de först och främst har grundbehovet av personal tryggat innan de använder sig av extrapersonal, säger Ted Persson.