Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarskola ska leda till toppjobb

Att kunna gå i skolan även på sommaren ses som ett privilegium i stället för ett straff. Studierna ska ju så småningom leda till toppjobb.
– Jag vill bli partiledare, säger Fatemeh Azizi från Afghanistan.

Inne i Vuxenskolans lokaler i Järpen sitter ett gäng ungdomar och barn. Ute skiner solen men här sitter de och pluggar engelska.

– Jag ska börja naturvetenskapsprogrammet i Järpen i höst. Men jag klarade inte engelskan och måste läsa upp betyget. Jag fick dispens för att kunna börja gymnasiet, berättar Fatemeh.

Kommer du att klara engelskan när du pluggar under sommaren?

– Ja, det kommer jag att göra, säger hon tvärsäkert.

Hon och hennes ett år yngre bror Abolfazi Azizi är redo att studera hårt för att få toppjobb i framtiden. Medan Abolfazi vill bli plastikkirurg men Fatemeh vill något helt annat. Hon vill bli partiledare.

Vilket parti hon vill arbeta för är inte riktigt klart. Men det är egentligen inte något problem.

– Jag kanske startar ett nytt parti, säger hon.

Hon vill se en rättvis värld där alla är lika mycket värda. Hon har upplevt rasism, både i Afghanistan och i skolan i Mörsil.

– De tycker väl att de betalar skatt och att vi kommer hit och kostar pengar och så, säger hon.

14-åriga Najib Jadari har flytt från Afghanisan har bara varit här i sex månader och talar redan flytande svenska. Han ville till Sverige för att att han hört att man får gå i skola här och att landet är tryggt. Och Sverige visade sig vara ännu bättre än han föreställt sig.

– Jag är jättenöjd över att jag har fått komma hit. Här finns så många möjligheter.

Att plugga två dagar i veckan hela sommaren för att klara engelskan är inget som han klagar över. Tvärtom så tycker han att det är bra att ha något att göra. Han bor på Glimten med andra ensamkommande flyktingbarn. När han inte pluggar tränar han kampsport i Östersund. Men han har inte bara sport på hjärnan. Han ska bli läkare och för att kunna bli det väntar tuffa studier.

Men framför allt funderar han om han får stanna i Sverige. Migrationsverket har inte gett besked om uppehållstillstånd.

Läs också: Så bedrivs sommarskolan