Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarspelmanslaget ute på turné

Vem har det roligaste sommarjobbet? Några av dem är i alla fall ungdomarna i kulturskolans sommarspelmanslag.
– Det känns inte som att det är ett jobb. Att man får betalt är bara en bonus, säger Linda Johansson.

Det är precis som ett vanligt sommarjobb via kommunen men de rensar inga rabatter – de spelar musik. Elva ungdomar i åldrarna 15-18 år ska i tre veckor spela folk- och världsmusik tillsammans. De har redan avverkat den första delen med fem dagar intensiv repetition och de har redan hunnit hålla några konserter.

Karl Tirén är ledare och det är även han som valt ut musiken.

– Jag har fått sätta min egen prägel på spelmanslaget, säger Karl.

Till vardags studerar han folkmusik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm men en gång i tiden spelade han själv i sommarspelmanslaget.

– Det är annorlunda att själv leda spelmanslaget men det är jättekul att se utvecklingen. Att planera för en grupp man aldrig har träffat är svårt men vi har spelat och repat mycket. De har gjort det jättebra, säger Karl Tirén.

Det är en blandad ensemble med flöjt, fiol, cello, gitarr, madolin, cajón och sång. Linda Johansson spelar fiol och Caroline Johansson och Eloina Savva spelar båda flöjt. Nu laddar de inför konsert på Östersunds bibliotek.

– Vi repade mycket förra veckan. Det är kul men det är mycket att ta in och lära sig. Fast det funkar, det låter ju bra nu, säger Linda Johansson innan konserten drar i gång.