Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarutflykt till Valmåsen

PRO i Funäsdalen samlades i sommarhettan i den delvis överdämda byn Valmåsen för sommarträff med föreläsning om byns historia, fika, grillning och boulespelande.

Det var Märta Svensdotter, född och uppvuxen i byn som ordnat festligheten.

– Det är alltid trevligt när vi träffas. Sommar och sol gör inte saken sämre, inte heller att det är så många som vill komma hit till Valmåsen, säger Märta Svensdotter.

Jon-Olof Olofsson, från grannbyn Tjärnbräcka, berättade om Valmåsens historia.

– Området har varit bebodd sedan flera tusen år tillbaka. När Lossen skulle dämmas gjordes arkeologiska utgrävningar och man hittade en gravplats på en udde med brända ben från 36 människor som var jägare, samlare och fiskare, som uppenbarligen hade bränt sina döda.

Jon-Olof Olofsson har nyligen läst en ny avhandling om ortnamn som han refererade.

– Ordet Valmåsen har troligen samma ursprung som till exempel Valdemarsudde i Stockholm som har mycket vågskvalp, sjön Valmen vid västra Vattnen och ån Valma vid Långå som båda rinner brant utför. Ett ord som troligen kan härledas till ljud av vatten som slår mot strand eller rinnande vatten.