Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommestad ett bra val men ämbetet är mossigt

Till 1958 kallades landshövdingen Kunglig Majestäts befallningshavande. Som den titeln anger har ämbetet inte mycket med parlamentarisk demokrati att göra.

 Att landshövdingar fortfarande utnämns i salar lika slutna som Nobelkommitténs tillhör därför spelets regler.

Många har säkert förvånats över att regeringen utsett den fjärde vänstersinnade kvinnan på raken till statens styresman över Republiken. Man kan leka med tanken vilka reaktionerna blivit om det istället varit fyra män med olika nyanser av blått som tillträtt ämbetet. Men landshövdingeämbetet har som sagt inte mycket med demokrati att göra.

Med detta sagt hälsas Lena Sommestad välkommen till landshövdingeresidenset i Östersund. För undvikande av pseudokonflikter rekommenderas en mantalsskrivning på orten.

I början på 90-talet fick jag som mejerireporter ögonen på en bok med titeln "Mjölk och människor." Den handlade om liv och arbete vid Uppsala mejeri 1871- 1985 och redaktören hette Lena Sommestad. En då okänd akademiker som de gamla mejeriarbetare jag ringde och pratade med lovordade för sitt engagemang och kunnande.

1992 disputerade Lena Sommestad på en avhandling om mejeriyrkets maskuliniseringsprocess - hur en ursprungligen nästan helt kvinnlig yrkeskår efterhand togs över av män. Därefter har hon gått framåt med ena foten i den akademiska världen, den andra i politiken

Att ganska få människor känner till henne (se gärna den skojiga rundfrågan på ÖP-TV) beror rimligen på att Lena Sommestad inte gör så mycket väsen av sig. Vare sig som chef för Institutet för framtidsstudier, som miljöminister 2002–2006 eller som vd för Svensk Fjärrvärme har hon satt något "stort avtryck" i folks medvetande.

Men samtal med folk som känner profesor Sommestad ger bilden av en person som är akademisk i den bästa betydelse och som inte fastnar i ideologiska låsningar.

"Hennes största brist var nog att hon aldrig blev helt införstådd med det politiska spelet" säger en insatt person.

I höstas petades Lena Sommestad ned till knappast valbar plats på riksdagslistan för Uppsala. Den som läser motiveringarna till det anar betydande mått av opportunism och akademikermotstånd i S-partiet. Lena Sommestad fick lämna plats åt käcka klättermöss med högre ljudvolym.

Att hon nu lämnar partipolitiken förvånar alltså inte. Egentligen är det mer förvånande att regeringen utnämnde henne, på trots inte minst mot den vissna buskagitation som lär yla "en vänstertant till" ett bra tag.

Jämtland har fått en landshövding som kan bli till stor nytta för länet. Man kan djärvas jämföra med kung Gustaf VI Adolf: En utmärkt person med ett ämbete som överlevt sig själv.

Lena Sommestad blir länets nya landshövding.