Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Somrig jakt efter ljuset och färgen

Solen slår in i utställningssalen i Härke konstcentrum och det gula ljuset formligen strålar ut från de stora dukar som Leif Öhr från i morgon, lördag. visar där.

Annons

– Det mesta är målat i sommar, både på Öland och i ateljén hemma i Gällö. Och visst har den härliga sommaren satt sina spår i målningarna, konstaterar han nöjt.

Merparten av målningarna är figurativa, dels en grupp människor på en terrass i somrig miljö, dels ett par grupper av unga människor i rörelse, kallad "Källan".

– Jag går mycket på min magkänsla, i den meningen är måleriet en ganska ointellektuell syssla. Det handlar nog om en dold kunskap som hamnar på duken. Och när det fungerar som man vill är det en sorts nåd att måla.

En större abstrakt duk ingår i utställningen, men merparten är figurativt:

– Man kan säga att jag föredrar Matisse framför Duchamp, för mig är ofta färgen och formen själva budskapet. Och såklart ljuset. Sökandet efter bilderna kan på så vis bli en sorts besvärjelse.

Vid vernissagen på lördagen kommer konstnären sannolikt att läsa egna dikter, kanske rodna med ljusspel och möjligen blir det också musik för att förnöja besökarna.