Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sonfjället stavas med o

Kampen om att Sonfjället ska stavas med o istället för å är över. Härjedalens kommun som överklagat Lantmäteriets beslut att å ska gälla fick till slut igenom en önskad ändring.

Under många år har Härjedalens kommun kämpat för att få stava Sonfjället med o vilket lokalbefolkningen har gjort hela tiden. Lantmäteriet hävdade dock att Sonfjället skulle ha kvar stavningen med å när kommunen ansökte om en ändring.

– Vi överklagade beslutet men trodde kanske inte att det skulle hjälpa, berättar kommunsekreteraren Tomas Skog.

Med anledning av överklagandet ordnade Lantmäteriet ett specialseminarium där tolkningen av namnet Sånfjället diskuterades. Detta resulterade i att Svante Strandberg, professor emeritus i nordiska språk, skulle undersöka namnets bakgrund närmare.

Strandberg kom fram till att fjällets namn är svårtolkat. Namn- leden Son- har upptecknats i lokalspråket med ett vokalljud som ligger mellan å och o.

Skrivningen Sånfjället kan därmed inte betraktas som felaktig men även Sonfjället skulle vara en godtagbar skrivning. Strandberg menade därför att det var fullt rimligt att återinföra den önskade stavningen Sonfjället vilket Lantmäteriet då även beslutade.