Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sony Ericsson Arc S i test

Sony Ericsson Xperia Arc S är en blygsam uppdatering av föregångaren Arc.

Sony Ericsson Xperia Arc S är en blygsam uppdatering av föregångaren Arc. Och inget fel i det, det ökar livslängden på en i övrigt utmärkt telefon.

Fördelen med att köpa en telefonmodell som har några månader på nacken är att man vet vad man får. Eventuella barnsjukdomar har förhoppningsvis rensats ut med uppdateringar, tusentals användare har redan redogjort för telefonens förtjänster och brister, och hade det varit en katastrofalt dålig modell skulle du veta det vid det här laget.

Nackdelen är förstås att det hunnit komma något nytt och häftigare sedan den äldre telefonen kom ut på marknaden. Särskilt för Androidmobiler där prestanda fortfarande ökar snabbt har detta betydelse. Därför kan en uppdaterad version av en befintlig modell, som Sony Ericsson Xperia Arc s, vara ett trevligt tillskott på marknaden.

Lyckad föregångare
Sony Ericsson Xperia Arc har prövats och befunnits vara god. Ni behöver inte lita enbart på Mobils betyg på 90 procent från i våras. Förutom högt betyg även i ett antal andra expertrecensioner har till exempel över hundra användare betygsatt telefonen på prisjämförelsesajten Prisjakt och i genomsnitt gett den 9 stjärnor av 10.


Man vet kort sagt vad man får med Arc s, för det är en mycket blygsam uppdatering av den tidigare Arc det handlar om. En del finputsning av telefonens programvara har skett, men denna har precis gått ut som uppdatering även till den äldre Arc, så skillnaderna där är i stort sett obefintliga. I praktiken är den enda egentliga skillnaden en snabbare version av samma processor som sitter i Arc, denna med en klockfrekvens på 1,4 ghz i stället för tidigare 1 ghz. Enligt Sony Ericsson ska det bland annat gå 25 procent snabbare att öppna kameran.

Jag har jämfört hastigheten med en vanlig Arc, och jag får erkänna att jag inte lyckas skapa någon hastighetsskillnad som går att uppfatta med det mänskliga ögat. Men jag har inte heller lyckats lasta ner telefonerna så att de går långsamt. Om man gör det antar jag att man kan märka skillnaden.

Om vi struntar i att Arc s är en blygsam uppdatering av en tidigare telefon och låter den stå på egna ben har vi en Androidtelefon av det större formatet. Designen sticker ut, och telefonen är tunn, och känns lätt i handen. Telefonen är snabb, men inte lika snabb som de snabbaste på marknaden just nu.

Särskilt bra i dagsljus
Skärmen känns bra att läsa på och använda, särskilt i dagsljus där ett reflekterande bakskikt gör att skärmen går att läsa även i direkt solljus. Det är inget som är unikt för Arc s, men ändå något som långt ifrån alla telefoner har. Personligen tycker jag att det stora och tunna formatet gör telefonen svår att använda med en hand. Ska man trycka på knapparna i nederkant får man böja tummen rejält och får svårt att få kraft att trycka på ett bekvämt sätt. Jag hade hellre sett touchtangenter för att underlätta detta, men det är en smaksak.


SE:s programvara i telefonen är en rätt blygsam modifiering av Android-standarden. Företagets widgetar för att snurra fram bilder och händelser är inte lika imponerande som de var för ett år sedan, och jag tycker att konkurrenter som htc och Samsung har bättre lösningar för samma sak som Sony Ericsson gör med Timescape.

E-post och kalender har Sony Ericsson däremot förbättrat rejält jämfört med Standard-Android. E-postprogrammet är uppdelat i två delar där den ena listar inkorgen och den andra visar markerat meddelande. Precis som man vill ha det, och på den stora skärmen gör det sig riktigt bra. Man kan dra i listen som skiljer fönstren åt för att justera proportionerna och, om man vill, helt gömma visningen av markerat meddelande. På Arc tyckte jag att epostprogrammet segade sig lite när man markerade och raderade meddelanden, och här märker jag faktiskt skillnad i hastigheten.

Kalendern kunde ha varit bättre, men den är definitivt betydligt bättre än standardkalendern i Android. Månadsvyn har en skrollningsbar agendalista i nederkanten, och veckovyn visar texten på händelserna, inte bara att händelsen äger rum. Men här finns utrymme för förbättring. Jag förstår inte att det ska vara så svårt att göra en bra kalender till Android när jag kan komma på flera betydligt överskådligare alternativ från de senaste tio åren till äldre system.


Samma kamera som i Arc
Mycket har sagts om kameran i Xperia Arc, samma kamera som i Arc s. Jag tycker den är riktigt bra för att vara en mobilkamera, förmodligen den bästa i någon Androidmobil. Särskilt ljuskänsligheten utmärker sig, och det blir okej bilder i sämre ljus än man är van vid från mobilkameror. Men därmed ska man inte ställa förväntningarna för högt, den kan till exempel inte mäta sig med Nokias n8 eller en riktig kompaktkamera. Liksom Mobils testare av Xperia Arc tycker jag att kameraknappen är lite för liten, sitter lite dåligt till och är lite för hård, vilket gör den svår att använda.

Bland de nya funktionerna i Arc s och uppdateringen till Arc finns möjlighet att ta panoramabilder med kameran. Man kan även ta 3d-bilder på samma sätt. För att se bilderna måste man dock koppla mobilen till en teve som kan visa 3d. Resultatet varierar mellan okej och bara konstigt, och jag tycker att det känns som en poänglös gimmick.

Arc s säljs i andra färger än Arc. För den som är sugen på denna telefon kan det mycket väl få fälla avgörandet, för skillnaden mellan dem är i övrigt svår att uppfatta. Är man bra på att lasta ner sin telefon med widgetar som gör att den går på knäna är kanske Arc s att föredra, men med tanke på att Arc för närvarande säljs 800 kronor billigare undrar jag om inte normalanvändaren gör bättre i att välja den äldre Arc.

 

Betyg:
Telefoni och data 9
Multimedia 8
System och program 8
Användarupplevelse 8
Material och kvalitet 7
Totalbetyg 80 procent
 

Å andra sidan
Erik Mörner: Arc S är verkligen förvillande lik vanliga gamla Arc, men något jag gillar särskilt är i alla fall att man nu direkt i adressboken kan se vilka som är online och tillgängliga via till exempel Google Talk.


/Elias Nordling

mobil.se