Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sörjande aspar gav Janne Karlsson inspiration till ny bok

En gammal skröna väcker ofta författarlusten hos Janne Karlsson.
Den om de sörjande asparna i Oviken inspirerade honom till hans senaste bok som nu är klar.

– Det här var en gammal historia som jag fick höra som barn när jag bodde i Svensåsen i Oviken. Skrönan om de sörjande asparna användes också för att skrämma oss barn på samma sätt som med källargubben. Jag har själv sett de här asparna som aldrig släppte sina löv eftersom det begåtts ett mord där för länge sedan. Då sattes min fantasi i gång, berättar Janne Karlsson.

Hemma i Hackås byggde han så ut den gamla skrönan med en egen story om vad som kunde ha hänt en mörk natt i slutet på 1830-talet i Oviken.

– Jag har länge varit fascinerad av den här gamla skrönan. Men det som nu fick mig att skriva boken var när vi på skolan i Myrviken började prata om gamla händelser i bygden. Då kände jag att jag ville försöka bevara den här historien till eftervärlden.

Janne Karlsson arbetar till vardags som elevassistent i Myrviken, men har författarskap och teater som sitt stora intresse.

I flera år har han lett arbetet med Ovikens amatörteaterförening där han också skrivit flera pjäser.

I fjol bar även bygdespelet i Hackås om skidlegenden Haldo Hansson hans signatur.

– Det kanske även blir teater av den här boken jag nu skrivit. När jag skriver blir den nästan som ett teatermanus eftersom jag flitigt använder dialogen i boken.

Boken om de sörjande asparna är Janne Karlssons tredje bok.

För ett par år sedan debuterade han med självbiografin ”Sett med ett barns ögon”. Den följs av fortsättningen ”Snart är jag vuxen” som kommer ut i höst.

Och ytterligare en bok är på gång.

– Den ska handla om den tragiska färjeolyckan på Storsjön 1771 då 12 personer drunknade i samband med Sanne marknad. Jag hoppas den boken ska vara klar nästa år.

Som illustratör i sina böcker använder Janne Karlsson sin bror Karl-Erik Karlsson, bosatt i Sandviken.