Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sorken orsakar miljonförluster

Sorken har under flera vintrar härjat vilt på plantskogen i de centrala delarna av Jämtland. Årets förluster i skogen landar på mångmiljonbelopp.

Annons

– Nu räcker det inte med att släppa ut katten för att komma till rätta med problemet, säger skogskonsulenten Per-Olov Ringnér.

I Bräcke, Ragunda och Östersunds kommuner har Skogsstyrelsen under 2011 fått in uppgifter om sorkskador på 1400 hektar.

Krokom, Strömsund och Åre kommuner har skador på över 5000 hektar.

Med en föryngringskostnad på i värsta fall cirka 6000 kronor per hektar så rör det sig om förluster på mångmiljonbelopp.

– Alla skadade hyggen har dessutom ännu inte uppmärksammats av sina skogsägare, vilket resulterar i att den verkliga arealen troligen är större, säger skogskonsulent Henrik Wikström.

Men mitt i all bedrövelse finns en strimma hopp.

Birger Hörnfeldt är professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har forskat på sorkar sedan 70-talets början. Enligt honom har tillväxten hos åkersorken, den sork som orsakar mest skador på skogsplant, avstannat under sommaren och hösten.

Sannolikt kommer därför sorkskadorna under kommande vinter inte bli lika omfattande som under den förra.

Har du sorkskador väntar en hel del arbete . Då bör du snarast hjälpplantera eller plantera hela objektet på nytt. I vissa fall behövs även en ny markberedning.