Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sossarna ska lösa bostadskrisen i Åre

Socialdemokraterna i Åre kommun lovar att bygga 100 nya lägenheter om de vinner valet. Bostadsbristen är så stor så det kommer att behövas så många lägenheter.
– Det saknas bostäder. Det har inte byggts något sedan 2005, säger Peter Bergman.

Valprogrammet presenteras av Socialdemokraternas toppnamn: Peter Bergman, 49 år som bor i Järpen och är socionom samt Martine Eng, 26 år, som bor i Åre och är butiksbiträde.

Det är inte förvånande att det är just bostäder som Socialdemokraterna lovar nya lägenheter inför valet. Det lockbetet brukar politikerna ta fram när det vankas val. Inför förra mandatperioden lovade till exempel Moderaterna nya bostäder. De gjorde ett kanonbra val men infriade aldrig löftet. Orsaken till sägs vara att det är för dyrt att bygga vilket leder till att hyrorna blir på tok för höga. Men Socialdemokraterna tycker inte att det argumentet ska stoppa byggnationer av lägenheter.

– Det sa man när man skulle bygga på Abes tomt. Men det är ju fullt där, säger Bergman.

Abes tomt ligger på Stationsvägen i Åre där Årehus för cirka tio år sedan byggde lägenheter.

Eftersom bostadsbristen hindrar utvecklingen i Åre måste byggandet komma igång. Socialdemokraterna vill dessutom ha en bostadsförsörjningsplan.

Hur vet ni att det är just 100 lägenheter som behövs?

– Det var så mycket som vi byggde mellan 2002 och 2006. Då byggde vi nya Alphyddor, på Abes tomt och Det ljuva livet i Duved. Vi vet att det går att bygga. Det finns ett behov att under en 4 års period fylla upp med 100 lägenheter, säger Bergman.

Socialdemokraterna vill undersöka om det går att bygga billigt.

– Men det primära är ändå att bygga. Det går inte bara att säga att det är dyrt att bygga för då bygger man ju aldrig. Den inställningen håller inte längre, konstaterar Bergman,

Om fler lägenheter tillkommer blir det en rotation på bostadsmarknaden. Dessutom får de unga en möjlighet att flytta hemifrån, menar Martine Eng.

– Med otrygga anställningar och för få lägenheter blir det ju jättesvårt för unga att ta sig in i samhället, säger Martine Eng.

100 nya lägenheter skulle även få fart på Åre kommuns befolkningsutveckling. Visionen är ju att Åre kommun ska växa och det kan man inte göra när bostadsbristen råder.

Men det är inte bara bostäder som står på agendan.

– Vår prioriteringslista ser ut så här: bostäder, grundskolan och ekonomin, säger Peter Bergman.