Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sotelden sprider sig som en löpeld

Kölden gör att många eldar lite extra i kaminen – med farlig soteld eller skorstenseld som följd.

När temperaturen sjunker eldar allt fler i sina kaminer för att få upp värmen. Men det plötsliga och intensiva eldandet kan få ödesdigra konsekvenser.

– Det samlas tjära i skorstenen under tiden som det eldas måttligt i dem, när man plötsligt eldar väldigt mycket blir det farligt, säger Bo Lund, räddningschef vid Vansbro räddningstjänst.

När höstens mysbrasor knastrar i eldstaden blir varken kaminen eller röken särskilt varm, tjära från veden samlas då oförbränd i skorstenen.

– Tjäran som sitter i skorstenen börjar brinna, blir det tillräckligt varmt av det kan skorstenen spricka, säger Bo Lund.

Spricker skorstenen kan elden sprida sig till intilliggande bjälklag och annat lättantändligt.

– Misstänker man att det är en skorstensbrand ska man stänga spjällen och minska draget. Sen ringa brandkåren, säger Bo Lund.

En skorsten som utsatts för soteld beläggs omedelbart med eldningsförbud och måste besiktigas av sotare innan den får tas i bruk igen.

– Det är viktigt att elda försiktigt, de flesta kaminer är inte byggda för mer än 2-3 kilo ved i timmen, säger Bo Lund.

Det finns flera olika tecken på att det brinner i skorstenen.

– Sitter branden högt upp blir det en stor låga ur skorstenen. Det kan även bli ett högt dånande ljud från skorstenen, säger Bo Lund.