Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Soul Stroke är tillbaka

De började som ett hobbyprojekt 1996 och gjorde i våras ett försök att lägga ner bandet, vilket slutade med att de blev bokade för nya spelningar.I kväll gör Soul Stroke comeback, bandet med nio liv och 13 personer på scenen.

I helgen repade de på Jazzköket och sållade fram runt 15 låtar ur sin repertoar, klassiska soulhits från 1960- och 1970-talet.

Mycket Ray Charles, Aretha och andra godingar. Toppat med lite Beatlescovers och kanske någon poplåt.

– Vi är kanske allra mest förvånade själva. I våras sågs vi på Jazzköket eftersom jag som kassör ville kunna avsluta räkenskaperna som skatteverket frågade efter.

– Så vi tog oss en gemensam avskedsmiddag. Men den slutade med att vi blev bokade för en spelning i november, skrockar bandets manlige sångare, författaren och universitetslektorn Magnus Ottelid.

På scen har han hård konkurrens av den slagkraftiga damkören, som inte bangar hits som "Never gonna be your lady" eller vita souldivan Dusty Springfields "Son of a preacher man".

Genom åren har musiker kommit och gått i bandet som är en blandning av glada amatörer, hel- och halvproffs. Bräckes kulturchef Anna Lundström ingår sedan länge i damkören, ihop med Kiki Korths Aspegren och Camilla Göransson-Norrby, den senare har varit med hela vägen.

Och den vägen började brytas hösten 1996 när Magnus och två kompisar surrade om att spela ihop i någon form. Snart var sättningen uppe i tolv personer, där blåset var en mycket avgörande del.

– Jag var en halvtaskig gitarrist som blev sångare, Pelle Nyman var en basist som omskolades till klaviatur och Tomas Florentin var oboeist som slutade som basist.

Till det kom ett gäng blåsare ur Runeborg Big Band och i början av 1997 gick bandet på scen första gången.

– Det hela var ett projekt och vi hade tänkt oss en gemensam spelning. Men efter den spelningen var det nån som frågade var vi skulle repa nästa gång och på den vägen har det varit ...

Pelle Nyman har fungerat som kapellmästare och har arrangerat allt material, från början och till i dag.

Magnus Ottelid utlovar inget säkert om fler spelningar:

– Man blir inte yngre, men vi kanske ska sikta på te-danserna hos PRO, flera av oss har uppnått pensions-ålder ...

• Onsdag 13 november 21.00 Jazzköket.

Detta vattenhål har för övrigt bokat en rad spännande akter för resten av hösten. Kolla här:

• 14 november 12.00 – Dancing Trees, nordisk akustisk kammarjazz med Joakim Milder med flera.

• 20 november 20.00 Shurman och Markus Ernehed, Offerdals egen hybrid av americana, jazz och house inleder före klassiska countryrockarna från USA.

• 21 november 21.00 LCT-Quintet, vokaljazz med rötterna i Arvika.

• 22 november 21.00 Corneliskväll med "DE söderVISA", fem man starkt band som varierar visor med skitig blues

• 23 november 18.30 Ettårsjubileum med mat och överraskningar.

• 29 november 15.00 Pecha Kucha och 21.00 "Badge" – opolerad deltablues.