Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spänd väntan på Skottlands val

Spänningen stiger i Skottland inför rösträknandet i dagens folkomröstning om självständighet.
Grannar står mot grannar i valet mellan ja eller nej.

Annons

I det lilla Prestonpans, några mil öster om huvudstaden Edinburgh, blandas blåa ja-märken med nej-sidans röda. Här är lika splittrat som i resten av Skottland, på gott och ont.

– Jag har förlorat vänner på det här. Jag har fått höra att om jag röstar nej så är jag inte välkommen att bo här längre, säger Lynn Paton – som ändå valt att rösta nej.

– Jag är stolt över att vara skotska, men också över att vara en del av United Kingdom.

För henne har valet styrts av barnen.

– Jag litar inte riktigt på det som ja-sidan påstår om självständigheten.

Hotats med stryk

Prestonpans bevittnade år 1745 en av Skottlands allra sista militära segrar över engelsmännen, då tronpretendenten Charles Edward Stuart – Bonnie Prince Charlie – slog en engelsk styrka under general John Cope. Nu hoppas George Donaldson på ännu en seger.

– Vi vill inte styras längre av London och Westminster, säger Donaldson och delar glatt med sig av en ja-knapp till TT:s korrespondent.

Striden mellan ja och nej har blivit allt mer intensiv.

Nej-aktivisten Gabriel Phillips, 19, vittnar om tuffa tag när han knackat dörr i Edinburgh.

– Jag har fått höra rätt mycket och även hotats med stryk, berättar han.

– Och en kvinna berättade för mig att hon inte vågat sätta upp en nej-skylt på fönstret, eftersom grannarna i så fall hotade med att kasta en tegelsten igenom det.

Oavsett resultatet i dag hoppas han ändå att skottarna ska kunna bli vänner igen.

– Förhoppningsvis på brittiskt vis, över en pint med öl.

Fransk oro

Folkomröstningen väcker intresse långt utanför de brittiska öarna. Framför allt i Spanien finns myndighetsoro över konsekvenserna. Katalonien vill också hålla en folkomröstning, trots att den spanska regeringen säger blankt nej.

– Det här är en fantastisk fest för demokratin. Hela Europa tittar på Skottland i dag och den 9 november hoppas vi att det blir vår tur, säger 46-årige katalanen Xavi som tagit sig till Edinburgh för att demonstrera.

Även i Frankrike finns myndighetsoro över eventuella konsekvenser av skottarnas val.

– Efter ett halvt sekels uppbyggande av Europa riskerar vi att hamna i en tid av nedmontering. Den skotska folkomröstningen . . . kan inte bara avgöra Storbritanniens framtid, utan också Europas, varnade Frankrikes president François Hollande på en presskonferens i Paris i dag.

Vallokalerna stänger klockan 23 i kväll, svensk tid. Därefter vidtar flera timmars långsam rösträkning för att få ihop alla siffror från de 32 skotska länen. De första delresultaten väntas vid tre-tiden i natt. Ett slutresultat tros inte vara klart förrän tidigast 06.30.