Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spänd väntan på Skottlands val

Spänningen stiger i Skottland inför rösträknandet i dagens folkomröstning om självständighet.
Grannar står mot grannar i valet mellan ja eller nej.

I det lilla Prestonpans, några mil öster om huvudstaden Edinburgh, blandas blåa ja-märken med nej-sidans röda. Här är lika splittrat som i resten av Skottland, på gott och ont.

– Jag har förlorat vänner på det här. Jag har fått höra att om jag röstar nej så är jag inte välkommen att bo här längre, säger Lynn Paton – som ändå valt att rösta nej.

– Jag är stolt över att vara skotska, men också över att vara en del av United Kingdom.

För henne har valet styrts av barnen.

– Jag litar inte riktigt på det som ja-sidan påstår om självständigheten.

Hotats med stryk

Prestonpans bevittnade år 1745 en av Skottlands allra sista militära segrar över engelsmännen, då tronpretendenten Charles Edward Stuart – Bonnie Prince Charlie – slog en engelsk styrka under general John Cope. Nu hoppas George Donaldson på ännu en seger.

– Vi vill inte styras längre av London och Westminster, säger Donaldson och delar glatt med sig av en ja-knapp till TT:s korrespondent.

Striden mellan ja och nej har blivit allt mer intensiv.

Nej-aktivisten Gabriel Phillips, 19, vittnar om tuffa tag när han knackat dörr i Edinburgh.

– Jag har fått höra rätt mycket och även hotats med stryk, berättar han.

– Och en kvinna berättade för mig att hon inte vågat sätta upp en nej-skylt på fönstret, eftersom grannarna i så fall hotade med att kasta en tegelsten igenom det.

Oavsett resultatet i dag hoppas han ändå att skottarna ska kunna bli vänner igen.

– Förhoppningsvis på brittiskt vis, över en pint med öl.

Fransk oro

Folkomröstningen väcker intresse långt utanför de brittiska öarna. Framför allt i Spanien finns myndighetsoro över konsekvenserna. Katalonien vill också hålla en folkomröstning, trots att den spanska regeringen säger blankt nej.

– Det här är en fantastisk fest för demokratin. Hela Europa tittar på Skottland i dag och den 9 november hoppas vi att det blir vår tur, säger 46-årige katalanen Xavi som tagit sig till Edinburgh för att demonstrera.

Även i Frankrike finns myndighetsoro över eventuella konsekvenser av skottarnas val.

– Efter ett halvt sekels uppbyggande av Europa riskerar vi att hamna i en tid av nedmontering. Den skotska folkomröstningen . . . kan inte bara avgöra Storbritanniens framtid, utan också Europas, varnade Frankrikes president François Hollande på en presskonferens i Paris i dag.

Vallokalerna stänger klockan 23 i kväll, svensk tid. Därefter vidtar flera timmars långsam rösträkning för att få ihop alla siffror från de 32 skotska länen. De första delresultaten väntas vid tre-tiden i natt. Ett slutresultat tros inte vara klart förrän tidigast 06.30.