Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Spännande med betyg i fyran"

Alliansregeringen vill införa betyg från klass 4. Några av dagens fjärdeklassare heter Jennifer Löf och Elis Graipe och de tycker det låter spännande.
– Det är inte lika stora krav i fyran i alla fall, säger Elis Graipe.

Annons

Regeringen tänker, om den vinner valet i höst, att flytta första betygen från årskurs 6 till årskurs 4.

Betyg har Elis Graipe och Jennifer Löf på Norra skolan inte fått någon gång ännu. Först om två år, när de går i sexan, är det dags.

Men de funderar på vad de ska få för betyg.

– Man undrar vad man ska få, om det kommer att räcka till det man vill bli, säger Elis Graipe och Jennifer Löf håller med.

– Det är spännande. Kanske lite jobbigt, säger Jennifer Löf.

Om det är bra eller dåligt med betyg i fyran vet de inte riktigt vad de ska tycka om.

– Det är ganska bra i alla fall. Det är inte lika stora krav i fyran, säger Elias Graipe.

Deras lärare Maria Gunsjö ser egentligen inga nackdelar med tidigare betyg.

– Det är inte så himmelskvid skillnad mot dagens omdömen, säger hon.

Varje elev får i alla ämnen omdöme enligt en tregradig skala. Dessa ska läraren ta upp med elev och vårdnadshavare vid ett utvecklingssamtal. För läraren är det tidskrävande.

Om tidigare betyg ger eleverna mer kunskaper är inte säkert.

Enligt forskare vid Uppsala universitet som undersökt frågan är det svårt att se en koppling mellan tidiga betyg och bra resultat. En rad länder med tidiga betyg har haft påfallande svaga resultat i Pisaundersökningar.

En utredning ska tillsättas av regeringen för att titta närmare på betyg från årskurs fyra. Dessutom ska förslagen att införa central rättning av nationella prov samt införa kunskapsmål i årskurs ett.