Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spännande nyförvärv lyfter Frösön

Frösön är det hetaste jämtlandslaget när division 2 södra Norrland inleds i helgen.
– Vi har fått in nytt blod och framför allt en bra målvakt, menar tränaren Fredrik Gregorsson.

Den regionala serien, som omfattar Jämtland, Medelpad och Ångermanland är extremt liten. Bara nio lag innebär endast 16 matcher.

– Om man ska vinna en serie blir det otroligt svårt när det är så få matcher, säger Gregorsson, som bildar ett tandempar tillsammans med Mattias Nyman.

Nyman har varit en nyckelkugge hos Frösö herr under flera år, men väljer nu att sluta spela och enbart vara damtränare.

Det som talar för Frösön är att laget har division 2-rutin från i fjol och att man rekryterat ett antal tunga nyförvärv. Caroline Eckerdal från Ope samt ÖDFF-meriterade trion Heike Lippertz, Mikaela Lindberg och Angelika Bergstrand gör att det finns spetskvalitet.

Speciellt Bergstrand blir intressant att följa. Hon spåddes en fin framtid när hon slog igenom i Ope och ÖDFF, men en envis ryggskada har hållit henne borta från fotboll i tre år.

Nu har hon gjort en hel försäsong och är pigg och stark igen.

Storleken på truppen är en faktor att räkna med. 26 spelare, där man snittar nära 20 på varje träning, är förstås betydelsefullt.

– Det är ändå otroligt svårt att sia hur det ska gå eftersom vi har tre lag som kommer ned från division 1, säger Fredrik Gregorsson, vars lag börjar med hemmaderby mot M/O.

Just M/O gör comeback i division 2. Laget har samlat ny kraft efter att med dunder och brak ha åkt ur serien 2011.

Årets upplaga är bredare, men yngre. Stommen är spelare födda 1998. Därför är tränaren Lukas Eriksson osäker på hur långt laget ska räcka.

– Läget är väl så gott som det kan vara, men jag hade önskat lite mer från vissa spelare.

Allt handlar om att klara kontraktet och att kunna fortsätta att bygga på det unga laget, där årets stora nyhet är att M/O plockat in i stort sett ett helt flicklag från Berg/Rätan.

Om M/O klarar sig kvar i tvåan kommer förutsättningarna för försäsongsträningen att förbättras. Den nya sporthallen i Myrviken blir förstås ett lyft.

– Just nu måste vi in till Östersund på vintrarna eftersom vi inte har någon egen sporthall, berättar Lukas.

Det tredje Jämtlandslaget är Ope 2, som fick platsen när Sveg tackade nej.

– Tur att vi fick platsen eftersom tvåan är nödvändig för att få utveckling på våra yngre spelare, säger tränaren Magnus Backman, en av flera mångåriga ledare i Ope dam.

Tomas Andersson, Tomas Holm, Robert Wassdahl, Magnus och Camilla Backman, Per Lagerbäck och Susanne Hallberg är en del av dessa. Hallberg har varit med längst. Hon har spelat eller varit ledare i Ope sedan 1982.

Hon berättar om den röda (!) tråden i blåvita Ope.

– Vi har jobbat stenhårt på att få många tjejer i ungdomslagen, på att få bra ledare.

Hur är en bra ledare?

– Han eller hon har bra fotbollskunskap, är ödmjuk och ser vad tjejerna behöver.

Magnus Backman hoppas att den stora A-truppen kommer att ge effekt på division 2-laget. För Ope är dessutom den lilla serien perfekt.

– Det gör att vi inte behöver knäcka tjejerna (med många matcher och långa resor). 16 matcher är lagom, menar han.

Fotnot: Övriga lag är Alnö, Bik från Härnösand, Härnösand, Långsele, Remsle och Timrå.