Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Spännande träffa läsarna"

Hon tvekar inte att skriva känslosamt och melodramatiskt om stora känslor, på samma sätt som Selma Lagerlöf och andra klassiska författare gjorde

Annons

– För mig har inte melodram den negativa klang som jag förstått att en del lägger in i begreppet. Varför ska vi vara rädda för stora känslor?

På måndag kväll kommer Helena von Zweigbergk till Östersunds bibliotek för ett författarsamtal, inbjuden av ÖP:s bokcirkel, som ivrigt läst och diskuterat hennes nya roman "Än klappar hjärtan".

Under hösten har hon rest flitigt för att berätta om boken, senast i veckan var hon ända till Helsingör:

– Det är jättekul att möta läsarna och jag får mycket reaktioner. Roligast är om besökarna hunnit läsa boken och har synpunkter på karaktärerna. I den här boken verkar många reta sig många på karaktären Astrid.

Boken följer tre systrar, varav storasyster Astrid har stort kontrollbehov och putsar på en familjelycka som visar sig vara ganska bräcklig när den utsätts för tryck.

– Jag kände att det skulle vara intressant att beskriva samma skeende från olika perspektiv. Och det visade sig att jag blev väldigt solidarisk med var och en av de tre systrarna när jag skrev deras respektive avsnitt.

Också i ÖP:s bokcirkel var diskussionen livlig om Astrids förehavanden och hur de påverkade de andra systrarnas tillvaro.

– Det ska bli spännande att höra vad er cirkel tycker, jag har bara vågat kika litegrann på er diskussion på nätet. Ni kanske tycker det mest handlar om bortskämda kvinnor ur medelklassen i Stockholm, vilket det på ett plan gör.

– Men jag hoppas det ska finnas allmängiltiga frågor också i berättelsen.

Helena von Zweigbergk, 56, debuterade 1994 och har skrivit både deckare och barnböcker, var tidig deltagare i P1:s Spanarna och nästa helg debuterar hon i "På Spåret".

Du har lett Filmkrönikan i tv också?

– Ja, det var kul, men jag hinner inte allt jag vill göra. Just nu försöker jag fokusera på att skriva romaner, det är spännande.

Så du håller på med en ny redan nu?

– Njae, just nu åker jag runt på så många möten av den här sorten att jag inte hinner skriva så mycket. Men man kan säga att jag spanar lite inför en eventuell ny bok.

– I vår diskussion önskade sig någon att du skulle skriva en fortsättning så man får veta va som hände karaktärerna?

– Haha, just nu gör jag inget sånt, men man vet aldrig.

• Måndag 9 december 18.30 Östersunds bibliotek