Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(Sparas till 23/1)I

Hur vet man vilken telefon som faktiskt är bäst på att ringa?
Det skiljer stort mellan telefonernas duglighet i utkanten av ett täckningsområde.

Post- och Tele-styrelsen PTS gjorde förra året en stickprovskontroll av sex olika mobiltelefoner. I utkanten ett täckningsområde märks tydligast skillnaderna när det gäller det mest basala - att ringa.

Mätningarna gjordes alla med samma operatör - Tele2 och det var uppkopplingen 2G-nätet som mättes, det som finns utanför tätorterna.

Danska Konsumentverket har också gjort en undersökning på samma sätt, men låtit testa många fler telefoner. 228 olika modeller testades i förhållande till 900-bandet, det viktigaste nätet i glesbygd.

Detta skiljde mellan 80 procents antennkvalité på den bästa telefonen och 32 procent på den sämsta. De flesta av dessa modeller har redan slutat säljas. Allra färskaste testet kom strax före jul, gjord på de 22 mest populära modellerna i Danmark. Också här var fokus glesbygd.

Sämst mottagning hade Nokia Lumia 925. De nyaste Iphone-modellerna är bland de tre sämsta. Två Sony ligger i topp och allra överst Doro Phone Easy 605.

Antennexpert Thomas Bolin vid Sony förklarar skillnaderna för Ny Teknik med "De känsliga antenndelarna ska inte hamna nära handflatan, fingrarna eller tummen, eftersom kroppen har en så stor negativ inverkan på mottagningen", säger han.

Här finns länken till PTS-testet och det stora danska testet med över 200 modeller.