Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparförslag inskränker folkhälsan

Jag läser med besvikelse om det sparförslag som presenteras av landstinget, sju folktandvårdskliniker i länet hotas av nedläggning.

Det handlar givetvis om pengar och försök till besparingar i första hand. Att landstingets främsta huvuduppgift är att erbjuda och säkerställa god vård för invånarna inom dess verksamhetsområde, tycks helt plötsligt sekundärt.

Förslaget att lägga ner folktandvården på sju orter i Jämtland sägs kunna inbringa en besparing på 4 miljoner kronor enligt den artikel som publicerades i Tidningen Härjedalen 16/10 2014. Det skulle jag vilja kalla en blygsam siffra i förhållande till den inskränkning nedläggningen medför för den enskilda individen och dennes munhälsa.

Man vill även med det här förslaget säkra tillgänglighet och kvalitet, något som i sig är ganska ironiskt, att genom nedläggning öka tillgängligheten? Att man möjligen skulle kunna utöka öppettiderna på andra kliniker är en klen tröst för den som behöver en–två timmar att ta sig till och från sitt tandvårdsbesök.

En annan aspekt, som troligen kommer att minska den tänkta besparingen ytterligare, är att man måste även räkna in att de nuvarande patientintäkter som de sju nedläggningshotade klinikerna inbringar i dagsläget inte kommer vara desamma efter nedläggningen.

Jag befarar nämligen att ett flertal patienter nu kommer avstå helt från sina tandvårdsbesök då det kommer krävas en resa på cirka 14 mil (exempel avståndet mellan Hede och Sveg) – och det drabbar ju i första hand den enskilda individens munhälsa, men innebär även en utebliven intäkt för landstinget.

Att lägga ner sju kliniker kommer givetvis kräva ombyggnationer eller omstruktureringar på befintliga kliniker som planeras behållas i drift. Samtidigt som kostnad för förbrukningsmaterial, utrustning samt service kommer öka utifrån nuvarande summor.

Jag tror att de 4 miljonerna kommer att ätas upp av andra utgifter snabbare än man kan ana.

Då har jag inte ens nämnt de ökade kostnader det innebär för varje patient att ta sig till sin ”närmaste” tandvårdsklinik, och vad det kommer att innebära i ett stort perspektiv med ökade utsläpp på grund av ökad trafik (att försöka åka kollektivt är ju sannerligen inte lätt, i alla fall inte i Härjedalen) förlorad arbetstid för vuxna, förlorad skoltid för våra barn.

Men det är givetvis inget perspektiv som landstinget tar med i sina beräkningar.

Sparförslaget och hotet om nedläggning av sju folktandvårdskliniker i Jämtland innebär i mina ögon inte på något sätt att man säkerställer tillgänglighet och kvalitet, utan en inskränkning i folkhälsan och ingenting annat.

Som vanligt är det patienterna som drabbas hårdast.

Emma Backman

Hede/Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel