Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparkrav kan göra att bibliotek måste stänga

En kraftigt bantad musikundervisning och stängda bibliotek. Det blir konsekvensen av det sparkrav som nu drabbar kulturskolan och biblioteken i Berg.

Båda verksamheterna ska enligt det sparpaket som verksamhetsnämnden nu lagt fram minska sina kostnader med 500 000 kronor vardera.

Det kravet fanns med även när en nedläggning av skolorna var aktuell.

Det visar sammanställningen av hela det sparpaket som verksamhetsnämnden hade att ta ställning till vid sitt sammanträde i veckan.

Oavsett om byskolorna lagts ned eller inte hade ändå kulturskolan och biblioteken drabbats av sparkravet i sina respektive verksamheter.

Den delen av sparpaketet ställde sig även nämnden bakom. Det var bara den föreslagna nedläggningen av byskolorna som en majoritet i nämnden sade nej till.

Enligt den konsekvensbeskrivning som kulturskolans ledning gjort blir 33 elever direkt berörda och måste troligen sluta eftersom undervisningen i trummor, sång, elbas och delvis piano försvinner.

Undervisningen i övrigt blir också kraftigt begränsad och en höjning av anmälningsavgiften bedöms bli oundviklig.

Även för biblioteken slår sparkravet hårt.

Förutom en minskning av personalstyrkan måste troligen biblioteken i Åsarna, Klövsjö och eventuellt Hackås stängas.

För biblioteken i Rätan, Svenstavik och Myrviken väntar, enligt den konsekvensbeskrivningen, ett minskat öppethållande.

3 mars ska kommunfullmäktige ta slutlig ställning till verksamhetsnämndens reviderade budget.