Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparkrav trots överskott

Trots att verksamhetsnämnden i Berg redovisar ett överskott på 7,3 miljoner kronor för 2013 väntar betydande sparåtgärder om man ska klara budgeten för 2015. Nämndens kostnader måste minskas med runt 10 miljoner kronor.

– Den nya ramen innebär en uppräkning med endast 1,4 procent och kostnadsökningarna väntas bli det dubbla. Därför har nu gett verksamhetscheferna får vården och skolan att hitta sparobjekt i storleksordningen 2,5 procent inom respektive verksamhet, säger Torsten Medalen (C), verksamhetsnämndens ordförande, efter onsdagens sammanträde då både fjolårets bokslut och budgetarbetet för 2015 behandlades.

– Det kan framöver komma att ställas kvar på nya strukturåtgärder, men i första hand vill vi nu se vilka åtgärder verksamhetscheferna kommer fram till, säger han.

Nämndens nettobudget för 2015 kommer att omfatta runt 380 miljoner kronor.

Fjolåret blev dock ett glädjeår för nämnden som de senaste åren inte varit bortskämd med överskott.

Att nämnden den här gången redovisar ett plusresultat med 7,3 miljoner kronor ses därför som ett välkommet trendbrott.

– Vi är nog ganska ensamma i länet att redovisa överskott både inom vården och skolan. Det är resultatet av bra budgetdisciplin i verksamheterna. Men vi har också kunnat öka våra intäkter bättre än under tidigare år. Glädjande är också att behovet av ekonomiskt bistånd blev något lägre i fjol än vi budgeterat för, konstaterar Torsten Medalen.