Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparkrav tvingar Mittuniversitetet att skära

Mittuniversitetet tvingas skära bort 800 studieplatser, på grund av sparkrav från regeringen.

Annons

Regeringens budgetproposition för 2012 innehöll inga nya studieplatser och slog hårt mot mindre orter. Både pengar och studieplatser omfördelades till de större lärosätena.

– Det här är en olycklig poltik med tanke på att vi är en region med hög arbetslöshet och stor efterfrågan på studieplatser. Att då flytta resurser till storstäder känns fel, säger rektor Anders Söderholm.

Sparkravet på Mittuniversitetet är cirka 50 miljoner kronor, fram till 2015. Totalt kommer det innebära att antalet helårsstudieplatser minskar från 2011 års 8 500 till cirka 6 800 år 2015.

Mittuniversitetet kommer att arbeta med en treårsprognos som innebär neddragningar på runt tio procent.

– Men vi har fått mycket bättre siffror än många av våra grannar. Det finns de som har det värre, säger rektor Anders Söderholm.

Mittuniversitetets utbildningsområden går över ortsgränserna och därför kommer nedskärningarna på studieplatser fördelas jämt över Östersund, Sundsvall och Härnösand; det kommer inte bli en ort som ensamt kommer förlora platserna.

De utbildningar som redan har drabbats av färre studieplatser eller som har ställts in är framförallt fristående kurser och sommarutbudet. Även en del internationella program har dragits in, som till exempel kandidatprogram inom biologi och teknik.

– Det som är på gång nu är en översyn på alla program och utbildningsområden, säger Anders Söderholm. Men sparkraven kommer inte märkas på de utbildningar som körs.