Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparkraven slår olika hårt

Sparkravet slår olika hårt mot skolorna i Berg. I Svenstavik råder totalt köpstopp medan man i Myrvikens skola nöjer sig med en rekommendation om återhållsamhet.

– Vi lever på gamla förråd, som rektorn P O Eklund uttrycker saken. Han är även rektor för skolorna i Oviken och Kövra där man också klarar det här läsåret ut med det material man redan har och de inköp som gjorts.

Men båda dessa byskolor försvinner ur den kommunala skolorganisationen till hösten.

Ovikens skola läggs ned och Kövra skola blir friskola.

– Den ekonomiska krisen öppnar också vägen för ett nytt synsätt. Därför har vi i Myrviken kontaktat olika sponsorer. Vi måste söka efter möjligheterna när kommunen har ont om pengar, menar P O Eklund.

Gunilla Eriksson, lärare:

– Inget köpstopp. Vi har vad vi behöver även för slöjden och hemkunskapen. Till hösten kan det bli svårt. Det är synd att det är barnen som drabbas.

Lena Westerberg, lärare:

– Vi har inköpsstopp, men klarar den här terminen. Till hösten blir det problem när vi måste prioritera inköpen. Då måste de yngsta eleverna gå före. Jag tror inte politikerna har insett konsekvenserna av sitt sparbeslut.

Ia Folkesdotter, lärare:

– Vi har köpstopp, men klarar det här läsåret. Sparbeslutet är korkat. Det känns som om man till varje pris vill svälta ut byskolorna och få oss till boven i dramat. Det är trångsynt.

Frida Vestermark, lärare:

– Köpstopp, men slöjd och hemkunskap fungerar. Hos oss kommer nog besparingen att märkas mest genom att vi inte kan göra studiebesök som tidigare. Det är synd för en liten skola som ligger så långt från andra skolor.

Ulla H Gustafsson, rektor:

– Vi har infört köpstopp och lever på gamla lager. Än så länge fungerar både slöjd och hemkunskap. Men det är märkligt att man drar in på läromedel när vi har ett statligt uppdrag att alla elever ska klara sina mål. Det börjar bli dags att förstatliga skolan.

P O Larsson, rektor:

– Än så länge har vi inget köpstopp, men köper bara det nödvändigaste. Vårt läromedelsanslag var i fjol 75 000 kronor men blir nu till nästa läsår kanske bara 15 000 - 18 000 kronor. Det finns också en oro för att inte läromedelsanslaget återförs till normal nivå nästa år.