Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Speed-dating till morgonkaffet

I går bjöd Regionförbundet in till forum för kulturella och kreativa näringar. Företagare och utbildningsanordnare samlades för frukost, föreläsningar och speed-dating.

Representanter från företagssidan får berätta om sina unika behov av kompetens och utbildningssidan får pitcha sina utbildningar. Sedan får alla möjlighet att fråga ut varandra under speed-dating. Man har tre minuter och frågekort om samarbete, utmaningar och drömmar till sitt förfogande.

Det är Regionförbundet som bjudit in till träffen. Clas Alenius jobbar med att skapa regionala kompetensplattformar.

– Tanken är att skapa mötesplatser och statistikunderlag för att kunna fylla glappet mellan utbildning och näringsliv, säger han och menar att det handlar om att sammanföra rätt människor.

Frågorna handlar om vad företagen saknar inom kompetens och vad utbildningarna har att erbjuda.

– Det viktigaste är dialogen och mötet, men också inspirationen, säger Clas Alenius.

Daniel Edfeldt inspirerade från scenen med sin resa från datorspelsutvecklare till barnboksförfattare och utbildningsproducent på Skatteverket.

Gun Jonsson har som forskare följt ett projekt om kulturella och kreativa näringar. Hon förklarar att det inte är en bransch, utan delbranscher.

– Man ska ha en kreativ kärna i företaget, det man levererar ska generera en typ av upplevelse. Vad den består av är inte givet. Det kan vara en tidning, mode eller en måltid, säger Gun Jonsson.

I Jämtland finns över 2000 företag inom kulturella och kreativa näringar. Från småföretag som omsätter 50 000 per år, till stora företag inom media, PR och turism, som omsätter flera miljoner varje år.

– Politiskt har man sett potential att skapa tillväxt inom just kulturella och kreativa näringar, säger Gun Jonsson.