Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spektakeldagarna lockar storpublik

Det är ett sorl inne på hotell Clarion så man stundtals knappt kan göra sig hörd. Orsaken är de pågående Spektakeldagarna den här helgen.

Det är två dagar fyllda med seminarier, utfrågningar, utställningar och inte minst mingel. Programmet inleddes vid lunchtid på fredagen.

De så kallade Spektakeldagarna genomförs för andra året i rad. Förra året kom 600 personer, i år hoppas arrangörerna på betydligt fler. Hela programmet arrangeras av Storsjöyran men finansieras via Drivkraft, som drivs av EU och som jobbar för "de kulturella - och kreativa näringarna i Norrland". Totalt finns 14 olika branscher på plats. Här samlas det mesta från mat och design till mode och media.

Nu vänder sig inte Spetakeldagarna endast till de redan invaggade i kulturens värld. Nejdå, icke så, arrangemanget är öppet för alla. Alla seminarier är gratis och det kommer att erbjudas mycket musik, mat och dryck på plats.

Under fredagen var det även dags för det nyinstiftade Slutgnälltstipendiet att delas ut . Stipendiet ersätter utmärkelsen Årets Jämte.

Det är ÖP som hyllar en person som konstruktivt bidragit till länets utveckling och som dessutom sitter inne med konkreta idéer på hur det här ska bli bästa platsen att leva på.

Och årets pristagare är ingen mindre än Ovikens egen son - Marcus Byman. Ur ÖP´s nyhetschefs hand, Hanna Olsson, fick han blommor och ett inramat bevis på utmärkelsen. Ur ÖP´s chefredaktörs hand, Hans Lindberg, fick han checken på 30 000 kronor.

Det var en mycket nöjd Marcus Byman som tog emot priset.

– Det har varit oerhört roligt att jobba med landsbygdsutveckling i så många år trots min relativa ungdom, sa den 21-årige Byman i sitt tacktal.

Slutgnälltstipendiet kommer att återkomma även de nästkommande två åren.

bt:

Jimmy Davidsson, Östersund:

– Jag gick på ett seminarium på temat ta rätt betalt. Och jo, jag ligger rätt visade det sig. Nu i eftermiddag ska jag gå på ett annat seminarium som handlar om sociala medier. Här finns massor att göra i helgen, säger Jimmy Davidsson.

---

Susanne Kindström, Svenstavik:

– Kreativ stadsutveckling och storytelling har jag valt ut i dag. Härligt att få komma hit och fånga idéer och inspiration. Jag har en del kvar men jag är faktiskt redan nu nöjd med det jag tagit del av.

---

ÖP´s reportageserie i höst med namnet Slutgnällt fick ett fantastiskt gensvar. – Vi ville lyfta framtidsfrågorna och det lyckades vi med. Under de 18 dagar som serien pågick producerade vi 45 sidor i tidningen, dessutom skapade vi ett enormt intresse på nätet, sa Hans Lindeberg ÖP´s chefredaktör då det var dags för utdelning av Slutgnälltpriset. Pristagaren Marcus Byman från Oviken kan se fram emot en resa för 30 000 kronor, en resa som ytterligare ska inspirera honom till att jobba vidare med landsbygdsutveckling. Hanna Olsson ÖP´s nyhetschef fick agera blomsterflicka under utdelningen. – Vi hade över 40 kandidater till priset, men Marcus Bymans arbetsinsatser i Oviken stod i en klass för sig då vi ställde samman kandidaterna, förklarade nyhetschefen valet.