Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spektakulär utnämning ska ge högre vinstnivåer

Beskedet om att Daniel Kindberg byter vd-stolen på Stadsdel Norr mot kommunägda Östersundshem, kommer överraskande. Han går från privat näringsliv till en delvis politikerstyrd organisation. Det kräver tålamod, något som knappast är Kindbergs bästa gren. Han är van vid snabba ryck och att själv få fatta alla avgörande beslut.

Till ÖP sa han i onsdags att han söker "nya utmaningar" och att "allt i princip är färdigt" på Stadsdel Norr. Annat lät det i en personintervju i 100 % Östersund så sent som i juni. Då var målsättningen för resten av året att, "ta ett stort steg på vägen när det gäller bostadsbyggandet på Stadsdel Norr, där vi ska bygga både radhus och flerfamiljshus".

Sedan dess har Fältjägaren AB:s ägare Peab hamnat i ekonomisk gungning. Byggföretaget är i likviditetskris, inte minst efter rejäla smällar i samband med byggandet av Stockholms två jättearenor.

I senaste delårsbokslutet berättas om åtgärdsprogram och koncentration av verksamhet till Skåne, Västsverige och Mälardalen.

Därmed bakbinds utvecklingen på Stadsdel Norr i Östersund och Daniel Kindberg, som förutom vd-jobbet för Fältjägaren AB, även kunnat titulera sig regionchef för Peab fastighetsutveckling i Norrland, har nog mer eller mindre tvingats se sig om efter ett nytt jobb.

Vad som händer fortsättningsvis på det gamla militärområdet är osäkert. Men att allt skulle vara nästan färdigexploaterat är inte sant. Här finns planerat för ytterligare 500–600 bostäder och för att verkligen skapa en ny stadsdel värd namnet, behövs ännu mer av investeringar, infrastruktur och aktiv samhällsplanering. Ramavtalet med kommunen från 2006 är inte heller uppfyllt.

Grunden är lagd och där har Daniel Kindberg gjort ett bra jobb, men det fordras mycket mer och framför allt högt tempo, för att allt nu inte går i stå. Eller så blir det tvärt om: En injektion om andra köpare och exploatörer kommer in och får området att skjuta fart utifrån sina värderingar.

På Östersundshem tycker sig ordföranden Tord Andnor ha gjort ett kap i Daniel Kindberg. Det kan nog stämma. Kindberg kommer in som en virvelvind i det kommunala bostadsbolaget och ska utifrån färska ägardirektiv fixa höjda vinster och utvecklingsmöjligheter.

Uträkningar visar att Östersundshems hyror ligger 160 kronor lägre per kvadrat än andra fastighetsägares snitt. Uträknat på fastighetsbeståndets storlek kan det teoretiskt innebära en möjlig vinstökning på drygt 50 miljoner kronor per år.

Inte ens Daniel Kindberg med sina hårda nypor, fixar sådana hyresnivåer i ett huj. Men hyresgästerna kan påräkna flera tuffa hyresförhandlingar. Nivån ska upp, det är ägarnas klara mål.

I en intervju med ÖP under onsdagen distanserar sig kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson, S, helt från rekryteringsprocessen, där hon säger sig inte ha vetat någonting alls i namnfrågan förrän allt var klart. Det låter anmärkningsvärt, men desto bättre då att vd-valet "blev alldeles utmärkt", för att använda hennes egna ord.