Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelar det någon roll om vi röstat eller inte?

Varför ska vi rösta om något som händer i Bryssel? Kan vi påverka utgången av valet? Har EU-länderna tillräckligt att säga till om? OP.se ställde frågan i går. Så här svarade läsarna.

Annons

n Har en stark känsla av att de valbara mycket väl vet att det finns obefintliga möjligheter att påverka någonting i Europaparlamentet. Däremot är man nog så intresserad av den väldigt höga ersättning man får som Europaparlamentariker och därför vill de så gärna ha min röst. Personligen ser jag detta val mest som en chans att rösta dit någon politiker jag absolut inte vill ha kvar på lokal nivå.

n Jag bor i Norrland (som ni vet så finns Mellansverige i Mälardalen) och har inte så mycket med Sverige att göra så varför ska jag rösta? Och om jag nu inte är av intresse för någon politiker eller politiskt parti under övrig tid så varför skulle jag då hjälpa någon av dem till en högre lönenivå och högre pension?

n En tanke slog mig …varför kan man inte rösta via internet? Det är ju väldigt vanligt att folk till exempel gör sina deklarationer via nätet. Jag har pratat med rätt många yngre väljare och det är många av dem som ”skiter” i att rösta. Somliga tycker sig inte ha tid att leta upp en vallokal. Sen ligger det nog också en hel del ointresse i att rösta. De tror sig inte kunna påverka med sin egen lilla röst. Men man kan ju faktiskt rösta bara för man vet vilket parti man absolut inte vill ska få rösten. Oftast är det ju nått parti som pekar åt helt fel håll mot ens egna åsikter. Jag tror att man med hjälp av lite bredare internetsatsning och möjlighet till nätröstning skulle kunna fånga upp bra många procent soffliggare, inte bara bland de yngre väljarna utan också en hel del av oss i medelåldern som också tycker att vi inte har tid.

n Klart man ska rösta! De som ligger på sofflocket och gnäller är mesar och ska hålla truten fram till dess de röstar.

n Röstar man inte har man ingen rätt att klaga heller! Känner man att det inte finns några vettiga partier eller namn så rösta blankt, då har du i alla fall visa att du bryr dig om röstningen och demokratin.

n Tyvärr är det väl så, att de flesta inte vet vad de röstar på. Ett fåtal orkar sätta sig in i vad de olika partierna står för i EU-sammanhang. Man röstar som vanligt, är man sosse så röstar man på SAP, är man moderat så röstar man på det Moderaterna. Informationen från partierna och i media tycker jag dessutom har varit mycket tunn. Man måste alltså själv söka information och det har nog många inte tid/lust med.

n Jag var soffliggare förra valet, klagade inte sedan på vad EU har bestämt. Skiter i valet även denna gång, är totalt ointresserad. Allt folk har sagt att man då inte ska klaga, men varför är det då så att dem som är mest positiva, även är dem som klagar mest? På mitt jobb så var jag i minoritet som sket i röstningen. Alla arbetskamrater som är positiva till EU, har bara klagat på allt som EU bestämt, jag har inte ens haft åsikter om detta elände. Har då EU gjort något bra? Jo, en sak, de tillät fri mängd på spriten, då applåderade även jag det beslutet.

Mer läsning

Annons