Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelsystem? Bolla inte med siffror!

4-4-2?
3-5-2?
En pyramid, diamant eller julgran?
Ibland verkar det som om många ungdomstränare tror att proffsiga spelsystem avgör om det blir vinst eller förlust i matcherna. Det bästa är att inte experimentera allt för mycket.

Annons

Både fotbollsälskande ungdomar och deras tränare/föräldrar får ofta rådet att titta på mycket fotboll för att lära sig nya saker. Det är förstås helt riktigt. Man lär sig massor av att saker genom att – just det – se och lära.

Och visst är det frestande att göra som proffsen. Kanske det vore kul att i ÖP-lirslaget prova en spelaruppställning på planen som bland andra Frankrike, Portugal och Italien använde sig av i VM 2006. Systemet hette 4-2-3-1.

en kul grej, men i långa loppet måste man komma ihåg att förutsättningarna för de här spelarna är väldigt annorlunda.

Proffsen har hunnit långt i sin fotbollsutbildning, och bakom den där sifferkombinationen döljer sig massor av annan taktik.

I ÖP-liret var det ju faktiskt inte så länge sedan som man lärde spelarna ”sprid ut er”, ”gå ihop” och ”inte alla samtidigt på bollen!” ...

Att redan nu införa de noggrannt angivna spelsystemens siffror medför risken att spelarna låser fast sig i positioner på planen och inte vågar tänka själv.

Att få en egen känsla för hur man ska röra sig över planen, att göra sig spelbar och lära sig hur med- och motspelare tänker, och var man ska passa bollen – är betydligt viktigare i unga år än att spela med samma siffror som landslaget. Det är det som kallas ”split vision”.

för ett ÖP-lirslag på match – när det gäller spelarnas positioner – är att tränarna förklarat i stora drag hur man tänkt sig att spela.

offensiva (möta motståndarna högt upp på planen) eller defensiva (försvara oss längre ner tills vi vunnit bollen)?

Vem ska först gå på motståndarna när de har bollen?

Hur ska vi förflytta oss i sidled när bollen är till exempel på andra kanten? Och så vidare.

Sedan bör man förstås ha en enkel uppställning som anger hur många backar, mittfältare och forwards man har, enklast är den klassiska 4–4–2-uppställningen.

att siffrorna bara är siffror. Det är inte förrän varje spelare vet grunderna på planen som dessa siffror egentligen kan få något värde.

Lägg energin på att träna bollteknik, bollteknik och bollteknik i stället.

Bolla med bollen i stället för med siffror!

Pyramid, diamant och julgran är populära smeknamn på några olika spelsystem eller delar av dem. DS.

Mer läsning

Annons