Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spendrup vill se fler företagare

Svenskt näringslivs ordförande Jens Spendrup kom till länet under måndagen. Han besökte småindustrier och propagerade för fler arbetsgivare.

– Vårt största problem här i landet är att 400 000 personer låg kvar i sängen i morse, i stället för att gå till jobbet, säger Jens Spendup.

Så många vill arbeta men de saknar ett jobb att gå till.

Som Svenskt näringslivs ordförande för han så klart företagens talan mot regering, riksdag och kommuner. Men just när det gäller att skapa jobb menar han att deras mål i slutändan ändå går ihop.

– Det talas ofta om att göra matchningar och att göra arbetssökande anställningsbara. Den stora frågan är ju i stället vem som ska anställa dem.

Spendrup tycker att man inte ska nöja sig med att göra ungdomarna anställningsbara. Det som verkligen behövs är att göra dem företagsamma.

– Så skapas jobben.

Under sitt besök var Jens Spendrup först på Campus i Östersund där han besökte Sience Park. Eftersom det var Trångsviksbolaget som bjudit hit honom tillbringades eftermiddagen och kvällen där. Bland annat besöktes Trangia.

• I den här landsändan handlar det uteslutande om små företag. Hur intressanta är de egentligen för Svenskt näringsliv?

– De flesta arbetena finns ju hos företag som har 50 eller färre anställda. Därför är de små företagen helt avgörande både för landet och Svenskt näringsliv.

Och själv trivs han med att få besöka små, entusiastiska företag. När han var hos Företagarna klarade han av 230 företagsbesök på 30 månader, berättar han.

För större delen av ÖP:s läsekrets för nog hans namn snarare tankarna till bryggerinäringen. Han finns kvar i familjeföretaget, men bara som styrelseordförande. Själva driften ansvarar i dag yngre generationer av familjen för.

– Jag jobbar under styrelsemötena, men jag sitter inte på kontoret på dagarna och stör ungdomarna ...