Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spett missade – men kan satsa vidare

Det här skulle vara Per Spetts OS. Men ett felskär förstörde medaljchanserna för svensk puckelpists största profil.

Han öppnar dock för att fortsätta i fyra år till.

– Jag älskar ju det här, säger 28-årige Spett, som till slut blev elva.

Det verkade som om Per Spett, likt en katt, hade nio liv när herrarnas puckelpist avgjordes på måndagskvällen.

Han tog sig vidare från kvalet som siste man av 20, och sedan även till finalåk två som siste man av tolv. Men sedan tog det stopp. Liven var bara tre till antalet, och Per Spetts chanser till vidare avancemang försvann när han tappade linjen över en puckel mitt i banan.

– Jag satsade verkligen järnet. Man får småmissar hela tiden, och nu slog det tyvärr till rejält, säger Spett, som trots medaljmissen inte var alltför nedslagen.

– Det är elitidrott, men det är ju lek. Man får ta det för vad det är.

28-åringen från Kiruna har nu gjort tre OS, och var klart äldst i finalfältet i Sotji. Han säsong har präglats av en sliten rygg som gjort att han inte kunnat göra fler än två världscupstarter hittills i vinter. Trots det vill han inte stänga dörren mot OS i Sydkorea om fyra år.

– Jag ska inte säga att jag inte ska köra ett OS till, det är inte omöjligt. Sen får vi se, det är mycket grejer som ska falla på plats. Så länge jag kan fortsätta och känner att jag utvecklas så kommer jag att göra det.

För Ludvig Fjällström, som egentligen står på tillväxt mot just Peyongchang 2018, tog OS-äventyret slut på en 19:e-plats i det första finalåket. 20-åringen kom fel in mot det sista hoppet och fick inte till landningen.

Det var dock nära att han inte kom till start alls. Fjällström ramlade och slog i huvudet på träning dagen före tävlingen, och fick klartecken att köra först efter det första träningsåket på måndagen.

– Jag är ändå nöjd med mitt första OS. Att vara i den här atmosfären och få åka puckelpist under de här lamporna är ju det som är drömmen. Nu börjar vi nästa resa mot att vinna om fyra år, säger Fjällström.

I toppen fortsatte Kanadas dominans. Efter guld och silver i damernas tävling blev det på nytt dubbelt kanadensiskt i topp genom Alex Bilodeau och Mikael Kingsbury.

– De har ett otroligt bra lag just nu. Vi jobbar för att det är vi som ska vara det landet som dominerar 2018, säger Sveriges förbundskapten Tomas Carlqvist.

– Vi har en jättebra bas med åkare hemma som är lovande, så det skulle inte förvåna mig om det blir så. Det är i alla fall vårat mål.

Återstår att se om den dominansen blir med eller utan Per Spett i laget.