Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF Jämtland

har hållit en kursdag för föreningarnas ombud för folkhälsoarbetet. 25 deltagare från distriktets 16 föreningar deltog. Kursledare var distriktets folkhälso/friskvårdsansvariga Pia Backman. Hon talade om hur fysisk aktivitet motverkar hjärt-kärlsjukdomar, ökar muskelstyrkan, påverkar kroppskontrollen, balansen och rörligheten, men även humöret och välbefinnandet.

Därefter kom Sven-Erik Tornving, föreningen Jämtgubben och berättade om prostatabesvär, hur det kan upptäckas, vilka åtgärder man kan vidta och hur man kan leva bra även om det konstaterats att man utvecklat cancer.

Folksjukdomen diabetes behandlades sedan av Ronny Weylandt från landstingets Kompetenscentrum för livsstilsfrågor.

Grundaren av Reacting AB, Kjell Söder, kåserade mycket underhållande om hur man åldras på ett så behagligt sätt som möjligt, varefter Birgit Lindström, Frösö SPF, delade ut och gick igenom den idékatalog som utarbetats av ledningen för folkhälsoarbetet inom SPF.

Till sist dryftades den framtida verksamheten inom föreningarna innan man efter en kopp kaffe och en titt in i styrketräningshallen reste var och en hem till sin förening.

Föreningen har upprättat en verksamhetsplan, som presenteras vid det kommande årsmötet på Frösön.

Friskvård är ett av de område, som prioriteras i verksamhetsplanen. En friskvårdskurs genomförs under våren för föreningarnas folkhälsoombud. En golfkurs planeras under maj/juni. Enligt en studie på Karolinska institutet lever golfare fem år längre än de som inte spelar. Distriktsmästerskap både i golf och boule kommer att anordnas även i år. Medlemsantalet i distriktet har ökat till 2 797 personer. Den förening som haft den procentuellt bästa medlemsutvecklingen premieras varje år. Senast belönades SPF Stugun-Borgvattnet, som ökat 16 procent. Alla föreningar har regelbundna månadsmöten med information, föredrag, underhållning, kultur och trevlig samvaro med utflykter, studiebesök, resor och studiecirklar, allt för att skapa en social gemenskap, som förlänger både livet och hälsan.