Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spiken i kistan för Ope skola

På torsdagen beslutade kommunstyrelsen att lägga ned Ope skola och förskola. Men oppositionspolitikerna var emot beslutet.

Skiljelinjerna var alltså lika vitt skilda som i barn- och utbildningsnämnden.

Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet röstade med elva röster för nedläggning av Ope skola och förskola.

De fyra från Moderaterna och Folkpartiet röstade mot nedläggning. De liksom Kristdemokraterna, som inte hade någon tjänstgörande ledamot, ville behålla Ope skola och investera 10 miljoner kronor på byggnaderna i Ope. De ville också lägga 10 miljoner kronor på skolhuset i Ångsta, men det röstades ner av majoriteten.

Enda gemensamma ståndpunkten för de två sidorna är satsningen på Bringåsens skol- och förskolelokaler.

Hela skolfrågan diskuterades livligt före beslutet, men stämningen var inte lika hetsig som när barn- och utbildningsnämnden hade möte i onsdags. Trots att flera politiker var de samma som då, som Björn Sandal (S) som är ordförande för nämnden och Pär Löfstrand (FP), vice ordförande.

– Bra med stort engagemang. Man får respektera att vi gör olika analyser, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S).

Mycket av debatten handlade om effekterna på Ängsmogården som ska bli f-5-skola.

När Opes elever flyttas till hit ska eleverna i årskurs 6-9 övergå till Torvallaskolan som ligger i Torvalla centrum.

Olyckligt för Ängsmon som haft stora framgångar med att ha sammanhållen skolgång i sitt område, menade bland andra Pär Löfstrand.

Han fick svar av bland andra Mona Modin Tjulin (S) som menade att visst kan det vara synd för elever som tycker om sin skola.

– Men Torvallaskolan är också en bra skola och den kommer inte att bli en stor skola.