Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Splittrad bild av Rödkulleprojektet

Ungefär lika många är positiva som negativa till utbyggnaden av Rödkullen och Ullådalen. Det visar den rykande färska opinionsundersökning som Åre kommun beställt.

– Man får ingen klar bild av vad folk tycker, konstaterar Leif Nord (M).

Det blir inte lätt för politikerna att bilda sig en uppfattning om vad befolkningen anser om Rödkulleprojektet Opinionsundersökningen visar nämligen att de som vill att Rödkullen och Ullådalen byggs ut samtidigt ser risker med att naturen inkräktas medan hälften av dem som är emot projektet tror att utbyggnaden kan utveckla turismen i Åre och ge nya arbetstillfällen.

Undersökningen visar att varken motståndarna eller förespråkarna har klar majoritet:

• 37 procent är mycket eller ganska positiva till planerna.

• 40 procent är negativa.

De boende i Åre, Duved, Ånn och Storlien är överlag är mer negativa. De tror att utbyggnaden påverkar landskapsbilden och naturen i området. Dessutom finns en oro för att det blir problem med vägar och trafik.

Kvinnor värnar om miljön

Män är mer positiva till exploateringen medan fler kvinnor och unga är oroliga för miljö- och naturvärden. De som vistas mycket i Ullådalen anser att projektet kan inkräkta natur- och djurlivet medan de som aldrig brukar vistas i området anser att projektet kan innebära en överexploatering.

För många kalla bäddar

Opinionsundersökningen visar att frågan är komplex. Folkets uppfattning speglar hur det ser ut i partierna, menar kommunalrådet Leif Nord (M).

– Det är precis som det är inom varje parti. Det är det väldigt splittrat.

´De som är negativa till projektet menar att det redan byggs för mycket och att det finns för många tomma bäddar i Åre. Denna oro känner Leif Nord väl till. Alla fritidshus och lägenheter som byggs hyrs inte alltid ut. De blir så kallade kalla bäddar som inte bidrar till fler turister. Det är en problematik som är svår att hantera. Men samtidigt måste en ökad utbyggnad av Åre ske för att orten ska utvecklas.

– Frågan är hur vi klarar den offentliga servicen om vi inte har tillväxt. Vi kämpar ganska hårt för att få den offentliga servicen att fungera.

Projektets framtid avgörs

Efter julledigheten ska partierna redovisa sina ställningstaganden på en presskonferens och dessutom tala om hur man ska gå vidare i planprocessen.