Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Splittrade partier beslutade om alkohol

Det blir socialnämnden som även i fortsättningen beslutar om alkoholtillstånd i Östersunds kommun. Det står klart efter en politisk debatt i fullmäktige där de politiska partierna var splittrade i frågan.

Som en del av en förändrad politisk organisation i kommunen inför nästa mandatperiod hade kommunstyrelsen beslutat att flytta ansvar för tillstånd och tillsyn av alkoholservering från socialnämnden till miljö- och samhällsnämnden. Det var också styrelsens förslag till fullmäktige, men där tog ärendet en annan vändning.

Den politiskt sammansatta grupp som tagit fram förslaget har argumenterat för att det finns möjligheter till samordning och effektivisering genom att placera alkoholfrågorna hos miljö- och samhällsnämnden. Det skulle också förenkla restaurangägarnas kontakt med kommunen.

Mona Modin Tjulin (S), ordförande i miljö- och samhällsnämnden, framhöll också att det skulle ge kommunen större möjligheter att skapa alkoholfria miljöer och hon tog serveringen i Badhusparken och på en av platåerna på Stortorget som exempel.

– Det är redan i dag miljö- och samhällsnämnden som skapar alkoholfria miljöer, där kan vi använda hela den verktygspalett som kommunen har tillgång till, säger hon.

Jimmy Eriksson (MP) befarade att alkoholpolitiska aspekter skulle ställas mot näringspolitiska och han förordade att behålla den nuvarande ordningen, alltså att alkoholärendena även fortsättningsvis ska handläggas i socialnämnden. Han fick stöd av Pär Löfstrand (FP) och Emil Burman (S).

– Det är alkohollagen som ska styra. Det är ett skydd för våra medborgare och i synnerhet för våra barn och ungdomar, säger Jimmy Eriksson.

Flera ledamöter betonade att det var fri röstning i den här frågan och när resultatet av voteringen blev klart visade det sig också att åsikterna går isär inom partierna. Kommunstyrelsens förslag röstades ned till förmån för Jimmy Erikssons yrkande. Röstsiffrorna blev 25-40.