Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sponsorpengar lösningen för eleverna i Berg

När kommunen drar åt svångremmen för skolan kan sponsorer bli räddningen. Åtminstone i Myrviken. För att säkra slöjdundervisningen där har ett sågverk redan lovat ett lass virke.

– Det är så vi måste jobba. Elevernas bästa måste gå före allt annat, säger slöjdläraren Håkan Hellblom.

I skolans slöjdsal har dock kommunens sparbeslut redan satt sitt avtryck. På en tavla nås eleverna av meddelandet att man till hösten får räkna med att betala bladen till knivtillverkningen själva.

– Det är trist att det ska bli så här. Just ju klarar v i oss hyfsat eftersom vi fortfarande har en del material kvar, men till hösten blir det problem. Därför försöker vi nu på olika sätt undersöka hur vi kan få fram det material som vi behöver via olika sponsorer.

– Jag tycker det är en väg vi måste pröva när det blivit så här, säger Håkan Hellblom.

Han varnar också för att den besvärliga ekonomiska situationen på kommunens skolor kan leda till interna stridigheter som inte heller den gagnar eleverna.

– Det finns en uppenbar risk att några på det här sättet vill visa hur kommunens skolpolitik slår. Sedan finns det andra, dit jag själv räknar mig, som med lite okonventionella metoder vill försöka klara undervisningen. En splittring är olycklig eftersom eleverna redan kommit i kläm. Då anser jag att vi måste göra vad vi kan för att hålla dem så skadeslösa som möjligt, säger han.

I dag beskriver han stämningen bland lärarna som fylld av frustration över den beslutade neddragningen av läromedelsanslaget och utebliven fortbildning.

– Även om det saknas pengar måste vi försöka hjälpa eleverna och ge dem förutsättningar att klara målen. Det sista man ska spara på är eleverna. Då kan vi lärare hellre avstå datakurser, resonerar Håkan Hellblom.

Lärarkollegan Lars Schill är hemkunskapslärare i Myrviken. I motsats till Svenstaviks skola kan man i Myrviken trots sparkraven fortsätta undervisningen i det ämnet i stort sett som tidigare.

– Det blir inga extravaganser, men jag kan fortfarande styra inköpen själv. Jag köper det som behövs och då i samarbete med skolbespisningen för att få ner kostnaden, berättar han.

Som ÖP tidigare berättat är det på Svenstaviks skola totalstopp för alla inköp till såväl hemkunskapsundervisningen som till slöjden och andra ämnen.

Men i Myrviken är situationen än så länge en annan.

– Visst finns det många inslag av teoretisk undervisning även i hemkunskapen, men att låtsas laga mat hoppas jag verkligen vi ska slippa här, säger Lars Schill.