Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deprimerande avslut på 2016 – nu väntar nyckelmatcher för Östersund och Jämtland

Annons

Avslutningen av 2016 och starten på 2017 har varit deprimerande för Jämtland Basket och Östersund Basket.

Efter en skönsång av spel och en radda segrar, kom fyra raka nederlag för Jämtland och två förluster för Östersund.

Sex förluster av sex möjliga. Så. Var båda lagens fina höstform en falsk bild av lagen?

Svaret: troligen inte, men ta inget för givet.

Som nykomling är det inte schysst att ha för höga mål på Östersund – även om klubbledningen talar om topp-6 redan i år. Om Alberto Garcias lag landar på slutspelsplats ska vi vara nöjda.

Det innebär att ÖB måste ha två lag bakom sig. Förmodligen Uppsala. Samt Telge eller Visby.

Gotlandslagets övertygande insats i Östersund i mellandagarna visar att ÖB kan passeras av Visby. I så fall är Telge ”räddningsplankan”.

Samma Telge som gästar Nya Sporthallen under onsdagen. Tala om nyckelmatch.

Då får vi hoppas att Garcia skrotar sin plan att rotera friskt på hela laget. Då måste han spela Wurtz och Proctor extra mycket. De är stjärnorna, värvade för att vinna matcher åt ÖB.

Då duger det inte att ha dem sittandes på bänken i 15 av 40 minuter. Bort med ungdomscoachningen alltså. Coacha för att vinna. Även om det innebär att Garcia måste rotera på enbart åtta spelare.

Att matcha hela laget och byta spelare i strid ström är okej någon enstaka gång, men inte som en röd tråd i alla matcher. Det stör rytmen.

Det faktum att Taylor Wurtz inte fått det att lossna hittills kan bero på Garcias coachning. Wurtz är van att spela mycket. Att få tillåtelse att vara ”The Leading Lady”. När hon blir bänkad mer än vanligt sjunker förstås självkänslan.

Vi menar att Wurtz är en av Damligans absoluta stjärnor – men då måste hon få känna den tilliten hos sin egen coach. Självklart blir hon mentalt stukad när lagets ledning byter ut henne efter bara några minuter eller efter några missade skott.

Taylor Wurtz är kantstött i sitt självförtroende och det märks.

Alberto Garcia hävdar att Wurtz och Proctor behöver ändra sitt tänk för lagets bästa. Att bli mindre egoistiska. Att tumma på egna ambitioner för att laget ska växa.

Skulle Zlatan Ibrahimovic köpa den filoosifin? LeBron James?

Stjärnorna måste få vara stjärnor och få utrymme. De måste få mest speltid.

Det är stjärnorna som äger kompetensen att vinna matcher. Det är dessa spelare som älskar rampljuset, som bara blir bättre när allt sätts på sin spets.

Med Garcias filosofi rycker man vingarna av de fåglar som ska lyfta hela laget. Då blir alla förlorare.

ÖB-coachen är besviken på att det finns krafter i klubben som är negativa till hans matchning av laget. Vore vi i hans kläder skulle vi hellre ta till oss de åsikterna och smyga in detta nya tänk. Inte vända upp och ned på fjolårets lyckade spelsätt.

I herrarnas basketliga innehas den sista slutspelsplatsen av Umeå. Jämtland är sjua, men kan mycket väl passeras av Umeå om inte Torbjörn Gehrke kan medicinera bort den åkomma som drabbat laget de senaste veckorna.

0–17 direkt i period 3 mot Luleå och 0–14 på fem minuter mot Nässjö senast är skrämmande siffror och bevis för Jämtland inte mår bra.

Vi hoppas att det är en vanlig ”vinterförkylning”, som läker ut av sig själv. Annars måste Gehrke ta på sig läkarrocken och göra en grundlig undersökning av laget. Men kanske också inspektera sig själv.

Med tanke på hur höga mål han satt på laget i år, är nuvarande status ”inte godkänd”. Jämtland hostar och frustar. Har rödsprängda ögon och snor i näsan.

Vissa supportrar menar att problemet INTE är en vanlig vinterförkylning utan något som funnits med ända sedan säsongsstarten.

Torbjörn Gehrke är dock fortsatt stensäker på sin plan, sitt lag, sitt spelsätt. Han tror att Jämtland kan skriva historia och vinna fler matcher än man förlorar i grundserien.

Det låter tryggt för den oinvigde. Men är det verkligheten?

Med 15 matcher kvar har Jämtland ett till synes säkert avstånd ned till Malbas som nia. Det skulle innebära SM-slutspel – ett absolut krav på årets manskap.

Men enbart SM-slutspel räcker inte.

Inte i Gehrkes värld. Inte i klubbledningens värld. Inte i publikens värld och inte i vår värld heller.

Att rada upp fyra raka förluster inger inte trygghet. Spelet hackar, lagets guardstjärna Jabril Durham är iskall och höstens succespelare i Ligan, Mike Bruesewitz, har ”gått in i väggen”.

De mest optimistiske säger: ”Lugn. Alla lag och spelare går igenom svackor. I höstas var Jämtland succélaget i ligan. En seger kommer att vända på allt".

Den pessimistiskes ton är annorlunda: ”Nä. Det kommer inte att bli bättre. Gehrke är avslöjad. Vissa av de så kallade stjärnorna är avslöjade. Klubbledningens beslut att vilja skriva fast nästan hela laget över nästa säsong är fel. S-å bra är inte spelarna. Ett byte av Durham är ett måste. En trygg hand där bak kommer att lossa många knutar. Men Gehrke själv måste också förändras. Han behöver skruva till anfallsspelet så att Jämtland blir mindre lättläst”.

De närmaste dagarna kommer att ge oss en del av svaret.

Onsdag: Östersund-Telge.

Torsdag: Jämtland-Uppsala.

Mer läsning

Annons