Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förändringar i seriesystemet för basketherrarna: "Det är jättespännande"

Från och med säsongen 2018/2019 flyttas sista laget i Basketligan ned till Superettan.
– Det nya förbundsserieträdet blir en jämnare trappa med tre nivåer som minskar skillnaden, säger Jeanette Linna, LF Future och Basketettans serieförening.

Annons

Inför säsongen 2013-2014 infördes de senaste förändringarna av herrarnas seriespel. Då infördes Superettan, som sedan dess har spelats på våren som en förlängning av Basketettan.

Men nu väljer förbundet att göra om systemet.

Från och med säsongen 2017-2018 kommer Superettan istället att spelas under hela säsongen, och bestå av tio lag som spelar 27 omgångar.

Det lag som vinner Superettan den första säsongen kommer då avancera upp till Basketligan utan kval, och det lag som kommer tvåa ska kvala mot det lag som placerar sig på nionde plats i Basketligan under samma säsong.

Samtidigt ska det sämst placerade laget i Superettan flyttas ner till Basketettan och det näst sämsta får kvala.

Därefter, från och med säsongen 2017-2018 kommer Basketligan Herr bestå av tio lag. Där det lag som placerar sig sämre än nia under säsongen 2017/2018 flyttas ner till Superettan, och det lag som placerar sig på nionde plats får kvala mot tvåan i Superettan.

– Det nya förbundsserieträdet blir en jämnare trappa med tre nivåer som minskar skillnaden. Att vi dessutom får en upp- och nedflyttning samt kval och slutspel mellan nivåerna kommer att ge både lagen och publiken så många fler spännande värdematcher än tidigare, säger Jeanette Linna, LF Future och Basketettans serieförening, i ett pressmeddelande.

Även fler förändringar kommer att genomföras.

Bland annat kommer Riksbasketgymnasierna i Mark och Luleå inte ha någon friplats i den nya Superettan.

– Det är jättespännande och det är mycket positivt att det är de närmast berörda, nämligen föreningarna i förbundsserierna har varit de drivande i denna process. Vi ser fram mot en ökad konkurrens med många spännande matcher på alla nivåer där varje match kommer att vara betydelsefull, säger Svenska Basketbollförbundets ordförande Mats Carlsson.

Förändringarna gäller bara på herrsidan, något som Mats Carlson inte tycker är speciellt konstigt.

– På damsidan har vi redan gjort flera förändringar de senaste säsongerna och till exempel minskat antalet lag i Basketligan dam till tio. Våra serieträd och spelformer kommer alltid att justeras över tid beroende på hur basketen utvecklas, säger han.

Mer läsning

Annons