Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk kvallottning – snart får Sverige spela VM-kvalmatcher på hemmaplan

Efter nya regler genomförs nu den första VM-kvallottningen i baskethistorien.
För Sveriges del innebär det att VM- kvalmatcher för första gången får spelas på hemmaplan.
– Det ger svensk basket mycket större möjligheter att synas och att prestera, säger Lena Wallin-Kantzy, generalsekreterare på Svenska basketförbundet.

Annons

För första gången kommer VM-kval att införas på herrsidan inom basketen. Tidigare har de bästa lagen på EM varit direktkvalificerade till EM, vilket gjort det svårt för Sverige att ta en plats.

– Fotbollen är den bästa parallellen man kan göra med tanke på basketens storlek, tänk er att Sverige måste gå till kvartsfinal i ett EM för att få spela fotbolls-VM och att det dessutom inte spelades några VM-kvalmatcher i Sverige, i just den situationen har basketen varit i Sverige, säger Lena Wallin Kantzy, generalsekreterare på Svenska basketförbundet i ett pressmeddelande.

Men nu har Internationella basketförbundet, FIBA ändrat reglerna, och under lördagen 10 december genomförs den första VM-kvallottningen.

– Nu får vi större möjligheter att spela på hemmaplan och att gå till basket-VM, det ger svensk basket mycket större möjligheter att synas och att prestera, säger Lena Wallin-Kantzy.

Redan i augusti går Sverige in i VM-kvalet, men det är fortfarande oklart var och när matcherna kommer spelas. I kvalen krävs det att bli minst tvåa i sin grupp för att gå vidare till nästa omgång, men skulle det misslyckas finns ännu en chans när de europeiska kvalmatcherna spelas under 2017 och 2018.

Här är seedningsgrupperna:

Seed 1

Nederländerna

Bosnien-Hercegovina

Estland

Vitryssland

Seed 2

Österrike

Sverige

Bulgarien

Makedonien

Seed 3

Slovakien

Portugal

Albanien

Kosovo

Seed 4

Armenien

Mer läsning

Annons