Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En dröm och vision som blir verklighet" – se när det rekordstora curlingeventet växer fram i Göransson arena

Svenska curlingförbundet firar 100 år genom att arrangera världens hittills största curlingevent i Sandviken utanför Gävle.
Under fyra dagar kommer 118 lag att spela matcher i Göransson arena, och helgens största höjdpunkt blir redan på fredag när lag Peja Lindholm ställs mot lag Anette Norberg, i en match som vi livesänder.

Annons

I TV-klippet nedan ser du hur curlingbanorna växt fram på isen i arenan. Du får också höra vad generalsekreteraren har att säga om arrangemanget.

I drygt en vecka har förberedelserna innne i Göransson arena pågått.

4320 kvadratmeter har använts till 24 curlingbanor där 118 lag som ska spela i vad som är världens hittills största curlingevenemang.

– Det här är en dröm och en vision som nu blir verklighet, säger svenska curlingförbundets generalsekreterare Stefan Lund.

Anledningen till bygget i arenan i Sandviken är förbundets 100-årsjubileum, som mer exakt sker på lördag och firas med en stor jubileumsmiddag. Samtidigt kommer under fyra dagar huntratals matcher att spelas på de 24 banorna i arenan.

– Det blir nog en galet häftig upplevelse tror jag, och även för spelarna. Det är ju ingen som har gjort det här innan. Hur kommer det vara att spela, hur kommer ljudnivån att vara, hela känslan. Det ska bli fantastiskt spännande när det är dags, säger Stefan Lund.

SE OCKSÅ: Här provar Sportens reporter curling med landslagscoachen: "Hur kommer man så där långt?!"

I drygt en vecka har man jobbat med isen i arenan för att få den optimal till tävlingarna. Här är Göran Östlund i full gång med de sista förberedelserna.

Tävlingen består av fyra klasser, en öppen klass dit alla svenska curlare kunnat anmäla sig, en rullstolsklass och veteran-SM för damer och herrar.

Helgens absoluta höjdpunkt kommer dock redan på fredag då två av de allra största och mest framgångsrika svenska curlinglagen genom tiderna ställs mot varandra.

Lag Peja Lindholm med bland annat tre VM-guld bakom sig ställs mot lag Anette Norberg, som bland annat har två OS-guld på meritlistan.

– Det är jättespännande. De möttes i en match som vi kallade "Utmaningen" 2007, och nu har vi självklart döpt det här till "Revanschen". Då var det Peja som vann med en poäng, så nu har ju lag Norberg chans till revansch här på fredag, säger Stefan Lund.

Arkivbild från februari 2007. Då möttes lag Peja Lindholm och lag Anette Norberg i en match som Peja vann med knapp marginal. På fredag har Anette chans till revansch.

För den som inte har möjlighet att ta sig till arenan kommer den prestigefyllda matchen även att livesändas på vår hemsida.

– Det känns fantastiskt roligt att vi får chansen att visa det här mötet. Det är ju frågan om de två mest meriterade svenska curlinglagen genom tiderna, säger Magnus Hägerborn, nyhetschef på Mittmedias sportredaktion.

Med start 13.55 på fredag får du hela matchen direkt från Göransson arena, komplett med kommentator, expert och intervjuer.

– Vi kommer att kunna vara nära lagen under hela matchen och få kommentarer av spelarna. Dessutom kommer vi att ha en expert som lotsar tittarna igenom och förklarar alla finesser, säger Magnus Hägerborn.

Även förbundets generalsekreterare garanterar att det kommer att bli en häftig match.

– En tät och jämn match med mycket garv, samtidigt som det blir mycket prestige skulle jag säga. Och jag tror att båda lagen är lite smånervösa och spända för det som väntar, säger Stefan Lund.

För att se matchen på fredag behöver du vara plus-kund hos oss. Om du inte redan är det blir du det enkelt i samma artikel som livesändningen.

Isen i Göransson arena i Sandviken har gjorts om till 24 curlingbanor för att stå värd för den största curlingtävlingen någonsin. I fyra dagar kommer 118 lag att spela matcher på banorna.

Mer läsning