Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersundslagets glädjande besked – får en elitserieplats – utan att kvala: "Peppade inför säsongen"

De var redo att spela elitseriekval mot Sundsvall under helgen. Men på fredagskvällen kom ett samtal – förbundet ger laget en direktplats istället. Därmed blir det elitseriespel för Östersundslaget, som satsar hårt inför kommande säsong.

Annons

Sofie Bergman, Sandra Ljungberg, Emma Sjödin och Tova Sundberg utgör Team Woolpower. I fredags fick de besked om att de inte behöver kvala till elitserien utan får en plats ändå.

Det började med nya sopdirektiv. Bara dagar innan Team Woolpower var inställda på att spela sin första match för den här säsongen kom beskedet från internationella förbundet att de hade fel dynor på soparna. Det fick bli en expressbeställning.

– Alla spelare i hela världen ska ha samma sopar med de här dynorna. De håller bara en match och de är dyra, de kostar 300 - 350 kronor stycket och vi beställde nu för 11 000 kronor. Det klarar vi oss på fram till jul, säger Tova Sundberg, Team Woolpower.

– Det var väldigt stressande. Det hade tisslats och tasslats lite om det där men inte kommit något officiellt från World Curling Federation. Vi hade ju tur som fick tag i dem.

Och på fredagskvällen, dagen innan Östersundslaget skulle spela elitseriekval mot Sundsvall kom ett samtal om att de inte behöver kvala utan spelar elitseriespel kommande säsong ändå. Det har med andra ord varit en märklig start på säsongen 2016/2017.

– Först skulle vi spela mot Sundsvall Carlsén i helgen, bäst av tre matcher, men Tova fick ett samtal om att ett lag hade dragit sig ur så nu kommer båda lagen att gå upp i elitserien, säger Emma Sjödin i Team Woolpower.

– Det känns kul. Men det känns lite konstigt att vi inte riktigt har spelat för att komma upp dit. Men när vi väl är där ska vi visa att vi är värda att vara med i elitserien, och det tror jag också att vi är, fortsätter hon.

Beskedet var så klart glädjande. Men det var ett sent besked, minst sagt, och därmed försvinner också en tävling som de laddat inför.

– Jag var väldigt taggad på att spela i helgen och tyckte det skulle bli jättekul för familjen och alla skulle komma och titta. Så självklart känns det lite tråkigt, vi tycker ju att det är kul att spela, men man kan ju inte vara sur för att man får en elitserieplats heller. Det får man vara jäkligt glad för, säger Tova Sundberg och fortsätter:

– Man hade kunnat ta reda på det här för tre veckor sedan också om man velat. Men samtidigt, nu kvittar det för oss som ändå var på hemmaplan. Jag lägger ingen energi på det nu efteråt.

Laget gläder sig för att det blir elitseriespel trots allt. Och att säsongen har startat på bästa möjliga sätt med dubbla segrar i European Junior Curling Tour där det blev vinst i Härnösand och Oslo de föregående helgerna. Det är något att ta med sig in i elitserien.

– Det känns ganska bra. Nu har vi spelat två turneringar och det har gått bra för oss har vi ändå ganska mycket självförtroende så det ska bli kul. Men det är ganska många nya lag från hur det varit tidigare år när vi spelat i elitserien. Vi har inte någon aning om hur de lagen är, säger Emma Sjödin.

Team Woolpower, som spelar med varandra som ett lag för sjätte året den här säsongen, spelar normalt sett på U21-nivå, det vill säga som juniorer. Men i elitserien spelar de med seniorer. Det kommer att bli en utmaning men laget har tagit flera steg framåt i utvecklingen.

– Vi har utvecklats jättemycket tillsammans. Vi hade ett tufft år ifjol med två vinster och mycket stryk för att bli bättre. Vi möter ju bara bra lag. Men just därför känns det bra att gå ner på juniornivå igen för att få lite självförtroende inför junior-SM, säger Sandra Ljungberg och fortsätter:

– Ifjol gick vi upp på seniornivå för att få lite annan överblick över spelet och ta med oss det spelet på juniornivå och förhoppningsvis kunna förvalta det på ett bra sätt.

Team Woolpower, träning på Östersunds curlinghall. Målet är JVM i februari.

Det har också skett en del förändringar. Först och främst har Team Woolpower tagit sig en ny coach i form av rutinerade Rickard Hallström. Och det verkar ha gett utdelning, med tanke på de senaste framgångarna.

– Han har varit med i branschen i många år och är erfaren. Tidigare har vi haft en mental coach och tränare men nu har vi valt att ta med en lite mer spelskicklig coach. Det har vi upplevt som väldigt bra, med resultat i handen, säger Tova Sundberg.

– Susanne Patz, vår mentala coach, behåller vi givetvis på hemmaplan men att ha med på tävlingar har vi valt Rickard, fyller Sandra Ljungberg i.

I år blir det alltså både seniorspel i elitserien och juniorspel i övrigt. Det blir över 50 matcher på en säsong och det krävs en hel del fysträning för att klara av det, trots att en fördom är att curling inte kräver den typen av träning.

– Det är en av de vanligaste fördomarna och kanske den mest falska. Det klart att curling går att spela på sin egen nivå. Man måste inte träna fys för att kunna spela curling men för att bli bra krävs det att man gör det, säger Sofie Bergman, som är yngst i laget.

– När sporten startade var det något helt annat. Nu har curlingen utvecklats så mycket och är du inte fystränad har du inte en chans mot de stora lagen. Sopningen är det jobbigaste. Vi spelar ju åtta matcher på en helg och varje match kan vara två och en halv timme, så du kan ju räkna på hur mycket de sopar, fortsätter Tova Sundberg.

I brist på matcher efter det inställda kvalspelet i helgen ligger fokus på träning istället. Laget samlas i Östersunds curlinghall, sätter lite stenar och snackar ihop sig. Första samlingen i elitserien är i början av december i Norrköping. Den första utmaningen blir på hemmaplan i nästa vecka, under Östersund Senior Open.

– Vi kommer att köra mot många herrlag så det blir lite annan nivå på spelet förhoppningsvis. Det är nog bara två damlag och något mixed-lag också.

Sofie Bergman och Sandra Ljungberg. I bakgrunden Emma Sjödin, Team Woolpower.

Team Woolpower består av fyra curlingspelare under 20 som satsar på att nå junior-VM och förhoppningsvis längre. Vad framtiden håller är osäkert - kanske är det någon som väljer att plugga på annan ort, kanske händer något annat. Men just nu ligger satsningen helhjärtat på att vinna SM och ta sig till junior-VM i Korea nästa år. Och då behövs pengar, inte minst om internationella förbundet kräver att de byter ut utrustning till en kostnad av 11 000 kronor.

– Nu har vi vår huvudsponsor Woolpower och några andra sponsorer som vi har på tröjorna. Men i år har vi också fått lite bidrag från kommunen som klubben hade sökt och det klart att det underlättar mycket. För att få pengar från svenska curlingförbundet måste man vara med i en elittrupp, antingen landslagstrupp på seniornivå eller så kan man få lite pengar för juniornivån. Det fick vi inte ifjol men kan få i år, säger Tova Sundberg.

– Man kan lägga till att vi spelar många tävlingar där vi vinner pengar som också läggs på lagkassan. European Junior Curling Tour där man reser runt och försöker tjäna in lite pengar, fortsätter Sandra Ljungberg.

Förhoppningen inför kommande säsong är att erfarenheterna från förra året ska kunna leda till större framgångar i år. I december går junior-SM i Karlstad och lagets treårsmål har uppnåtts om de lyckas vinna den tävlingen. Då når de också det största målet med treårsplanen - junior-VM i Korea i februari.

– Förra året spelade vi fler seniortävlingar än i år. Nu har vi valt att satsa mer på juniortävlingarna för att möta framtida lag på JVM, säger Emma Sjödin.

– Vi är väldigt peppade inför säsongen.

LÄS OCKSÅ:

Tung turneringsseger för Team Woolpower från Östersund: "Det bästa vi gjort"

Obesegrat Östersund tog ny turneringsseger: "Spelar mer moget"

Fakta Team Woolpower

Tova Sundberg, skipper: snart 19 år, jobbar på hemtjänsten i Östersund, förutom att träna curling

Emma Sjödin: 19 år, jobbar på butik och förskola

Sofie Bergman: 16 år, går på idrottsgymnasiet Niun på Wargentinskolan med inriktning curling

Sandra Ljungberg: 19 år, jobbar på butik och förskola

Medlemmarna, som alla bor i Östersund, har spelat ihop som ett lag i fem år.

Coacher: Rickard Hallström, Susanne Patz

Mer läsning

Annons